Читај ми!

Следећа година преломна за привреду

Министар Динкић процењује да извоз следеће године буде већи за 25 одсто у односу на 2012. годину и да достигне 11 милијарди евра. Министар финансија истакао и да ће ускоро бити усвојен Закон о ограничењу рокова плаћања који подразумева да држава плаћа своје обавезе у року од 45 дана.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да ће 2013. година бити преломна за српску економију и да ће извоз порасти за најмање 25 одсто у поређењу са овом годином.

Динкић је, на додели награда за најбољег извозника године, истакао да ће се тај прелом састојати од две ставке - дупло нижег буџетског дефицита и стабилизације јавних финасија као и наглог раста извоза.

Он је рекао да ће извоз у овој години имати скроман раст, да ће достићи 8,6 милијарди евра, а процењује се да ће у наредној години расти најмање 25 одсто и износити око 11 милијарди евра.

Према речима Динкића, раст извоза у 2013. години биће у највећој мери заснован на расту извоза из аутомобилске индустрије у Крагујевцу од најмање 1,5 милијарди евра, као и извоза из Рафинерија нафте у Панчеву, у вредности од 600 до 800 милиона евра.

"Идеја је да идемо са нижим буџетским дефицитом, зауставимо раст јавног дуга, стабилизујемо јавне финансије и уведемо финансијску дисциплину, да се ликвидност пренесе на привреду која ће се покренути, затим ће ефекте осетити и грађани", рекао је министар.

Динкић је указао да се у наредној години очекује и боља пољопривредна сезона, а радиће се и на порасту извоза прехрамбене индустрије и додао да уколико буде покренута производња у Железари Смедерево процене извоза за 2013. биће још веће.

Према његовим речима, влада Србије ће наставити да ради на привлачењу страних инвестиција, стварању мреже малих и средњих предузећа која ће радити као добављачи за велике инвеститоре, што ће довести до повећања запослености и стандарда грађана.

Министар је напоменуо да је за агенцију СИЕПА у наредној години обезбеђен историјски највећи буџет који је десет пута већи него када је основана.

Динкић је као позитиван пример искоришћења подстицаја које влада даје инвеститорима навео јужнокорејску "Јуру" која је потпуно преокренула извоз Србије у Словачку и сада са том земљом имамо суфицит у размени.

Динкић је најавио да ће већ почетком наредне године бити обезебеђена значајна средства за ликвидност привреде, а мала и средња предузећа имаће повољније услове од других напоменувши да је од Европске инвестиционе банке обезбеђена кредитна линија у вредности 500 милиона евра са изузетно повољним каматама.

Додатна финансијска дисциплина

Министар финансија и привреде најавио је да би следеће недеље требало да буде усвојен сет мера за увођење додатне финансијске дисциплине који ће се односити и на грађане и на привреду.

Динкић је истакао да ће бити усвојена одлука о позиву грађанима да дају податке о вредности имовине коју су стекли и додао да ће следеће године Пореска управа кренути у унакрсну процену прихода и имовине.

Према његовим речима, следеће недеље у Скупштини Србије треба да буде усвојен сет закона међу којима је и Закон о ограничењу рокова плаћања који подразумева да држава плаћа своје обавезе у року од 45 дана.

Како је објаснио министар, чим закони буду усвојени трезор ће направити нови информациони систем којим ће се повезати министарства, покрајинска администрација, локалне самоуправе, јавна предузећа и од 31. марта, када закон ступи на снагу, пратиће се како се спроводе преузете обавезе.

Динкић је указао да ће ресорни министри, уколико преузму обавезе које не исплате у року од 45 дана, бити прекршајно гоњени, а запрећене су казне до 150.000 динара.

Поводом стања у фармацеутској индустрији, Динкић је изјавио да је држава преузела 13 милијарди динара дугова болница према фармацеутском сектору.

Према његовим речима, начин финансирања у здравству ће бити промењен, а од следеће године јавне набавке ће бити централизоване, односно болнице неће набављати опрему и лекове, јер је, како је рекао министар, ту било пуно корупције.

Динкић је рекао да ће се уместо тога радити специјализоване и централизоване јавне набавке чиме ће се трошкови смањити и до 20 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара