Економске дипломате се враћају кући

Две године откако су испраћени да траже нова тржишта за српску робу и промовишу Србију као добро место за улагање, неки од њих се враћају, јер нису испунили задатак. Економске дипломате примају у просеку 3.000 евра месечно, плаћен им је стан и трошкови школовања деце. Овим потезом држава жели и да уштеди.

За највише недељу дана требало би да се зна ко ће од 27 економских дипломата бити враћен у Србију због уштеде и лошег учинка у појединим случајевима. До сада су економске дипломате државу годишње коштале више од милион и по евра.

Две године откако су испраћени да траже нова тржишта за српску робу и промовишу Србију као добро место за улагање, неки од њих се враћају, јер нису испунили задатак.

"Имаћемо одлуку о томе ко ће бити враћен, ко ће бити замењен, а негде ћемо спајати земље да се из једне земље покрива више држава", објашњава министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић.

Љајић каже да Србија нема могућности да покрива сваку земљу, пре свега тамо где не постоји велика робна размена и потенцијал за веће инвестиције.

Према неким проценама, дипломате су учествовале у довођењу више од 60 инвеститора.

Ипак, министар Љајић каже да се не могу све те инвестиције приписати раду економских дипломата.

"То је производ више чинилаца: наше дипломатије и активности других државних органа", наводи Љајић.

Министар трговине истиче да ће економске дипломате остати у оним земљама са којима Србија има највећи обим инвестиција и робне размене, као што су Аустрија, Немачка и Италија.

Нову мрежу економске дипломатије, каже Љајић, Министарство трговине ће направити са Министарством спољних послова и Привредном комором Србије, која већ има представништва у 10 земаља, како не би дошло до преклапања.

Међутим, у Министарству спољних послова кажу да се у прекрајање економске дипломатије неће мешати.

Министарство спољних послова наводи да "није надлежно за колеге које су у нашим дипломатско-конзуларним представништвима баве економском дипломатијом. Министарство спољних послова дужно је да им обезбеди одговарајући канцеларијски простор. У свему осталом, међутим, потпуну надлежност и одговорност за рад и трошкове економских саветника има Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, које оцењује и усмерава њихове активности."

У Привредној комори Србије сматрају да посла има за све и поручују да би га тако требало поделити да једни промовишу Србију као инвестициону дестинацију, док би други промовисали српске производе.

"Природније је да се директном привредном сарадњом баве људи из привреде које номинује Комора, као и да промоцију Србије као инвестиционе дестинације раде људи који имају шира знања о томе шта држава може да уради да помогне инвеститору да они дођу и инвестирају", каже потпредседник Привредне коморе Михајло Весовић.

За сада је извесно да економских дипломата неће бити на простору бивше Југославије.

Још се рачуна да ли је учинак других мањи од новца који се за њих издвајао. Економске дипломате примају у просеку 3.000 евра месечно, плаћен им је стан и трошкови школовања деце.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара