Читај ми!

Мркоњић против нелегалних превозника

На састанку са представницима Привредне коморе Србије, министар Милутин Мркоњић најавио жестоку борбу против сиве економије у друмском саобраћају. Договорено је да се у градовима у којима су црне саобраћајне зоне најизраженије појача рад инспекцијских органа, уз асистенцију полиције, додао је министар саобраћаја.

Министар саобраћаја Милутин Мркоњић најавио је на састанку са представницима Привредне коморе Србије, жестоку борбу против сиве економије у друмском саобраћају. 

"Влада је дужна да спречава сиву економију на најбољи могући начин и ми ћемо то урадити", нагласио је Мркоњић, указавши да од посла у саобраћају живи велики број људи и да је неопходно створити им услове да нормално раде.

Министар Мркоњић је предложио и да се формира заједничка комисија која ће у наредном периоду понудити прецизна решења и одредити редослед потеза како би се нагомилани проблеми у првој фази значајно умањили, а онда и уз директно учешће Владе Србије потпуно неутралисали.

Мркоњић је представнике ПКС-а подржао у настојању да се сузбију нелегални токови одвијања саобраћаја, јер тај проблем, како је оценио, "практично акумулира у себе и комплетан дијапазон системски нерешених појава које су се одомаћиле у овој области".

Министар саобраћаја и представници ПКС-а, коју је предводио председник Коморе Милош Бугарин, договорили су стратегију сузбијања високог степена сиве економије и нелегалне конкуренције у друмском саобраћају.

Програм борбе против нелегалних превозника дефинисан је у седам тачака, а договорено је и да се у градовима у којима су црне саобраћајне зоне најизраженије појача рад инспекцијских органа, уз асистенцију припадника полиције.

Како је саопштено из Министарства, учесници састанка истакли су да илегални превоз путника директно утиче на неликвидност и легалне превознике доводи у неравноправан економски положај.

Они су нагласили заинтересованост да се та област после вишегодишње "дон кихотовске борбе" законском регулативом и другим средствима доведе у легалне оквире, јер се држави ускраћује буџетски приход од 50 милиона евра на годишњем нивоу. То је, како се наводи, чак 45 одсто од укупно оствареног прихода у друмском саобраћају.

Неприказивање укупног прихода, необрачунавање и неплаћање ПДВ-а, непријављивање радника и неплаћање пореза и доприноса на зараде доводи у подређен положај легалне превознике и директно утиче на њихову ликвидност, указује се у саопштењу.

Од укупног броја запослених у саобраћају, више од 25.000 егзистира у друмском делу ове привредне области, са укупно 6.000 возних јединица, без превозних средства свакоднево ангажованих у београдском и новосадском јавном превозу.

Како је констатовано, нелегални превозници користе чак и званична аутобуска стајалишта, превозе путнике са превозним средствима старим и више од три деценије, а о фактору безбедности и ризика практично се не води ни најмања брига.

Тај проблем још чини то што нелегални превозници саобраћају како у месном, приградском, тако у међуградском саобраћају, а готово редовна је и појава нелеганог обављања превоза путника и на међународним линијама.

Потпредседник ПКС-а и директор "Ласте" Велибор Совровић је као директну последицу превоза на "црно" у комби и такси возилима, аутобусима означио повећан број азиланата, чији је број у директној сразмери са нелегитимним превозом путника.

Како је објаснио, илегални превозници не воде тачне евиденције о броју путника које превезу преко границе, а при повратку углавном немају спискове путника који остају у другим земљама, иако је њихов број прилично висок и то ствара велике потешкоће Србији у одржавању безвизног режима саобраћаја.

На састанку је указано и на неопходност организовања јавне расправе о новом тексту закона о превозу путника у друмском саобраћају како би се сви позитивни прописи ускладили са прописима Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара