Читај ми!

"Делреал" одустaje од локације у Блоку 53

Kомпанија "Делреал", која послује у оквиру "Делта холдинга", поднeла је Граду Београду захтев за престанак права коришћења парцеле у Блоку 53. Разлог је, како кажу, одустајање немачког гиганта "Баухауса" од заједничког пројекта.

Фирма "Дел реал" одустаје од права на коришћење око 16 хектара земљишта у новобеоградском Блоку 53. Разлог је, кажу, одустајање немачког партнера "Баухауса" од заједничког пројекта, који више не може да чека дозволе. "Делта" ће од Града тражити да им врати 10 милиона евра уложеног новца. Немачки ланац "Баухаус" познат је по продаји алата и опреме за куће и баште.

У "Делти" тврде да саслушање Мирослава Мишковића нема никакве везе са одлуком, а то што се "Баухаус" баш сад повлачи објашњавају тиме што је рок за конверзију земљишта у новобеоградском Блоку 53 истекао у октобру.

"Делта" је, кажу учинила све да компанију, која је планирала изградњу пет објеката у Србији вредних до 100 милиона евра, задржи у земљи. Пре две године поднели су захтев за конверзију права коришћења у право власништва над парцелом од 16 хектара, како би добили грађевинску дозволу.

Потпредседник "Делреала" Војислав Главинић каже да је повлачење "Баухауса" епилог одуговлачења са конверзијом земљшита.

"Ми смо јуче добили писмо од 'Баухауса' где они са жаљењем констатују да они у овом тренутку више нису спремни да чекају даље померање рокова и даље рокове које практично нико не може да им потврди, када ће конверзија бити завршена када ће се добити локацијска, а када грађевинска дозвола", рекао је Главинић.

Компанија Мирослава Мишковића процењује да је и сама на губитку већем од 10 милиона евра. Од државе ће тражити да им се врати новац који су претходних година издвајали за накнаду коришћења парцеле, порезе и пројекте. Делта тражи да се урачунају и све затезне камате од 2001. до данас.

"На тај начин претпостављам да ћемо сви бити срећни с једне стране ми ћемо добити наше паре које смо уложили у пројекат. С друге стране, Град Београд и Република Србија ће добити парцелу, додуше без инфраструктуре на којој тренутно не може чак ни да се оре, која по неким проценама које су биле у медијима вреди 300 до 400 евра по квадрату. Ако је то тако Град Београд ће врло брзо да расписе тендер на коме ће сигурно наћи купце за такав износ", поручио је Главинић.

Четиристо евра које помињу у Делти, још прошле године помињао је Савет за борбу против корупције. Савет је тврдио да је на толико Пореска управа Нови Београд проценила вредност метра квадратног земљишта у том делу града.

Међутим, колико вреди метар квадратни земље уз ауто-пут - процењивала је, тврде у Делти, и Пореска управа Србије, али и енглеска компанија "Кинг старкс". Енглези су два пута проценили да метар квадратни вреди 50 евра.

Пореска управа , тврде у Делти, једном је прихватила, други пут одбила ту процену, и сама утврдила да квадрат вреди 25 евра више. У Делти кажу и да су оба пута поступак конверзије оспорили градски и републички правобраниоци.

О својој улози Пореска управа и Правобранилаштво за РТС говориће, како су обећали, сутра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара