Читај ми!

Цигла на циглу, проблем

У последњих годину и по дана у Србији угашено 12 циглана, а произвођачи грађевинског материјала имају све више потешкоћа. Грађевина пред колапсом, оцењује Привредна комора Србије која решење види и у промени законских решења.

Због дугова и кризе, у последњих годину и по дана у Србији је угашено 12 циглана. Произвођачи грађевинског материјала раде са трећином капацитета и у све већим тешкоћама су. Градња станова упола мања него прошле године, а хиљаде грађевинаца остаје без посла.

У Привредној комори Србије оцењују да је грађевина пред колапсом. У последњих 15 година и производња и продаја су у паду. Само у последњих пет година производња је мања за 60 одсто.

"Поражавајуће је то што је ова грана отпустила 5.000 радника. Постоји тенденција пада сваке године и процењујемо да ће и у 2012. години бити мање производње 10 до 15 одсто у односу на лошу 2011. годину", истиче директор Индустрије грађевинског материјала "Игма" из Уљме код Вршца Љубодраг Кнежевић.

Пре 15 година у Србији су тридесет четири фабрике производиле циглу и цреп и запошљавале 7.000 радника, а данас их је 14 са свега две хиљаде запослених.

Славица Живковић из Удружење савремене индустрије глинених производа Србије каже да је до гашења појединих погона довео недостатак инвестиција, пад цена, високи трошкови производње.

"Веће фабрике су успеле да се трансформишу, да уграде нове производне системе, да успеју да појефтине производњу, аутоматизују, али мање фабрике нису одолеле ", објашњава Живковићева.

Произвођачи опеке и црепа губе трку и због све већег броја произвођача вештачких материјала који су јефтинији. С обзиром на тешку ситуацију, Привредна комора Србије предложила је Влади пакет мера за помоћ тој привредној грани.

Секретар Одбора ПКС за грађевинарство Горан Родић каже да неликвидност грађевинске оперативе и грађевинске индустрије може да се превазиђе брисањем члана 7 из Закона о јавним набавкама.

Тај члан "нашу оперативу ставља у подређен положај у односу на стране компаније", каже Родић прецизирајући да услови расписивања тендера треба да буду такви да и домаћа оператива може равноправно да учествује.

Предложено је и да се важење Закона о помоћи грађевинској индустрији продужи и у 2013. години, да се пронађе начин да се дугови репрограмирају по нижим каматним стопама и да се реши један од највећих проблема - неуређено домаће тржиште за грађевинску оперативу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара