Читај ми!

Без договора Смедерева и "Комика"

Град Смедерево и "Комико оил" нису постигли договор о поравнању. "Комико" за поравнање тражио гаранцију града да ће добити још четири хектара земљишта, такозваних Канала, после уплате закупа.

Компанија "Комико оил" и Град Смедерево нису постигли договор о поравнању и уплати 652 милиона динара за закуп 113 хектара за градњу рафинерије.

Јавни правобранилац Србислав Бојковић, који заступа Смедерево у Привредном суду у Пожаревцу, рекао је агенцији Бета да је "Комико оил" за поравнање тражио гаранцију града да ће добити још четири хектара земљишта, такозваних Канала, после уплате закупа.

"У току је парнични поступак и Канали не могу да буду предмет спора у случају исплате закупа за земљиште, јер се питање Канала односи на поступак регулисан Законом о планирању и изградњи. Суд нема овлашћења да Канале укључи у расправу о поравнању", рекао је Бојковић.

Бивши градоначелник Смедерева Предраг Умичевић је као сведок тужене компаније рекао да питање Канала може лако да се реши. 

"То је само ствар добре воље и, ако постоји жеља да се задржи инвеститор, онда је веома лако доћи до решења. Инвеститор није ушао у посед Канала и не може да добије локацијску дозволу, а без та четири хектара немогуће је правити рафинерију", рекао је Умичевић.

У време када је Умичевић био градоначелник почели су преговори о рафинерији и при крају његовог мандата потписан је уговор о издавању у закуп 113 хектара на 99 година за 652 милиона динара.

Адвокат компаније "Комико оил" Зоран Мирковић рекао је за агенцију Бета да је у име компаније предложио поравнање тако што би Скупштина града Смедерева донела закључак којим би био гарантован закуп Канала.

"Таквим документом створили би се услови да се пред судом закључи поравнање којим би 'Комико оил' био обавезан да намири доспели дуг", рекао је Мирковић.

Мирковић је рекао да без земљишта Канала не може да се добије локацијска дозвола и да се обједини парцела нити да се приступи било ком послу.

Наредно рочиште пред Привредним судом у Пожаревцу заказано је за 6. фебруар 2013. године. 

Компанија "Комико оил" није у року уплатила 652 милиона динара за закуп 113 хектара у индустријској зони Смедерева, због чега је Јавно правобранилаштво 10. јула поднело тужбу Привредном суду Пожаревац о раскиду уговора.

"Комико оил" је раније најавио да ће рафинерију за прераду нафте, инвестицију вредну 250 милиона долара, изградити за три године, отворити око 700 радних места и кроз разне донације помоћи Граду Смедереву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво