Читај ми!

Цене веће, грамажа мања

Произвођачи све чешће смањују количину производа у паковању, при чему задржавају или чак повећавају цену, а не мењају изглед амбалаже. У потрошачким организацијама сматрају да су купци на тај начин преварени и оштећени.

Није ретко да произвођачи смањују количину производа у паковању, задржавају или чак повећавају цену, а при том не мењају изглед амбалаже. Док у потрошачким организацијама сматрају да су купци тако оштећени, произвођачи ћуте. У Министарству трговине кажу да, ако је производ правилно декларисан, не постоје законске санкције.

Раније се куповала чоколаду од 100 грама, павлака од 200 грама, супа из кесице могла је да напуни четири тањира, а велика паштета била је тешка 100 грама. Сада се све порменило, чоколада неких произвођача је тешка 75 или 90 грама, чаша павлаке 180 грама, супа из кесице је за три особе.

"Реч је о класичном маркетиншком трику где у истој амбалажи, истог облика, са истом ценом, чак неки пут и већом, продаје производ који је до јуче имао већу грамажу", наводи председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић. 

Он је додао да једина могућност да се елиминише таква појава на тржишту јесте поштовање произвођачког кодекса, тачније да се потрошачи на адекватан начин обавесте да се грамажа променила.

Ако је произвођач правилно декларисао робу, санкције практично не постоје.

"У случају да потрошач не може да види декларацију, онда би требало да се она исправи и да се та величина прилагоди читљивости. Законодавац није прописао шта је то читљиво, а шта није. Која је ту одређена величина, тако да смо имали случајеве да налажемо да та декларација буде читљива и видљива", наводи Горан Мацура из Републичке тржишне инспекције.

Када је тежина чоколаде, на пример, смањена само за 10 грама, са 100 на 90, на количину од 10 комада једна практично нестане. Али, помоћи нема. У сваком случају, када кренете у куповину отворите четворе очи и обавезно читајте оно што је написано најситнијим словима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара