Сенић верује у опоравак привреде у 2013.

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић верује да ће инфлација у 2013. години бити 5,5 одсто и да уз прогнозрани раст од два одсто, треба очекивати опоравак привреде.

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић изјавио је да верује Народној банци Србије да ће инфлација бити 5,5 одсто у 2013. години и оценио да уз прогнозрани раст од два одсто, треба очекивати опоравак привреде.

Сенић је, учествујући у програму РТС-а, рекао да радикални заокрет у буџету представља, не само његова транспаретност и фискална консолидација, већ и укидање гаранција за кредите јавним предузећима, да се не би десило да се њихови дугови поново пертварају у јавни дуг.

Коментаришући примедбе Фискалног савета, Сенић је рекао да ће стриктном контролом расходне стране буџета трошење у 2013. бити стављено под контролу и додао да Министарство финансија већ сада има пројекције трошкова свих министарстава и за 2014. и 2015. годину.

Реструктурирање јавних пердузећа мора се завршити до краја 2014. године, додао је Сенић.

Коментаришући дешавања у Железари Смедерево, Сенић је рекао да се воде интензивни преговори са потенцијалнним партнером из Русије, фирмом "Уралвагон Завод" и влада ће учинити све да дође до договора до краја године.

Уколико се постигне договор, до марта следеће године требало би да се покрене производња у Железари, најавио је Сенић.

Одговарјући на питања гледалаца, Сенић је рекао да је укинуто пет агенција и 136 парафискалних намета и напоменуо да је укидањем сопствених прихода агенција остварена уштеда од 400 милиона евра у буџету.

Сенић је најавио да ће и у наредној години бити настављено са укидањем државних агенција.

Када је реч о буџету Војводине, Сенић је најавио да ће, када се смире страсти, бити постигнут договор о буџету покрајине у 2013. години, који ће бити највећи до сада и да ће покрајински органи власти бити задовољни решењем.

Председник Фискалног савета Павле Петровић рекао је да је главна позитивна ствар у буџету је радикално смањење буџетског дефицита, затим замрзавање плата и пензија и повећање пореза и напоменуо да је буџет корак ка избегавању дужничке кризе, о чему треба водити рачуна у 2014. и 2015. години.

Фискални савет има резерве по питању остварења буџетскоиг дефицита, јер очекује да ће бити премашен за око 25 милијарди динара, са планираних 121,9 милијарди динара.

Додатни ризик биће финансирање Железаре Смедерево, уколико не нађе стратешког партнера, упозорио је Петровић.

Коментаришћи примедбе ММФ-а о великој јавној потрошњи, Петровић је рекао да би у 2013. години требало направити план реформи, да би се у 2014. године почело смањење број запослених у државној администрацији, реформисати пензиони систем...

Потпредседник Скупштине Србије и ДСС-а Ненад Поповић је рекао да та странка неће гласати за буџет у 2013. години, јер су расходи потцењени, а приходи су прецењени.

Поповић је оценио да ће у наредној години доћи до пада економске активности и раста незапослености, и указао да буџет нема економску стратегију и не објашњава како ће се привући стране инвестиције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије