Читај ми!

Сарадња Војводине и покрајине Гуангдонг

Потписан споразум о успостављању пријатељских односа између Војводине и кинеске провинције Гуангдонг. Посебан акценат ћемо ставити на сарадњу и привлачење инвестиција у пољопривреди и енергетици, поручио председник војвођанске владе Бојан Пајтић.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић и гувернер Гуангдонга, Џу Сјаодан, потписали су, у главном граду те кинеске провинције Гуангџоу, споразум о успостављању пријатељских односа између двеју покрајина.

Документ је потписан у присуству министра спољних послова Кине Јанга Ђечија, у оквиру Међународне недеље размене и сарадње, манифестације на којој учествује 17 светских регија,  објављени је на интернет страници војвођанске владе.

Споразум је наставак и резултат сарадње, озваничене Меморандумом о разумевању између две покрајине, који је прошле године потписан у Новом Саду а његове потписнице су се сагласиле да чине заједничке напоре на промоцији пријатељских контаката између народа, да поспешују економска и трговинска кретања, као и да активно сарађују и размењују знања и искуства.

Пајтић је рекао да је сарадња са Гуангдонгом, провинцијом са 105 милиона становника и 20 пута већим друштвеним бруто производом него шти има цела Србија, веома знаајна за Војводину и нагласио да споразум подразумева тесну сарадњу у области привреде, научно-технолошког развоја, здравства и образовања.

Посебан акценат ћемо ставити на сарадњу и привлачење инвестиција у пољопривреди и енергетици, истакао је председник војвођанске владе.

Пајтићу је уручено и признање Међународна награда пријатељства за допринос стварању пријатељских веза између народа.

Он је тим поводом истакао да то признање прима у име грађана Војводине и додао да та награда представља знак уважавања наше покрајине на Истоку, што показује да је Војводина итекако препозната и поштована, не само у Европи, односно на западу Европе, него и на далеком истоку.

Трговинска капија целе Кине

Министар Ђечи је истакао да је Гуангдонг трговинска капија целе Кине, регија која се од пољопривредне регије у последњих тридесет година развила у регион који се бави интензивном производњом и услужним делатностима.

Он је напоменуо да нема размене без пријатељства међу људима и додао да је немогуће развијати се без мира и сарадње у свету који се дубински мења и у којем смо савременици процеса, глобализма, мултиплурализма и убрзаног развоја информационих технологија, а који резултирају тиме да земље јако зависе једна од друге.

Толеранција и међусобно поверење чувају светски мир, а Кина ће наставити своју политику мира, развоја пријатељства, политику суживота у миру и хармонији, рекао је Ђечи, истакавши да су изазови данашњице савладиви само ако чувамо своја пријатељства.

У оквиру "Међународне недеље размене и сарадње" одржава се и Самит представника регија побратима Гуангдонга и приређују бројни сусрети са привредницима и привредним делегацијама.

На Самиту представника регија, са којима Гуангдонг негује побратимске односе, представљени су потенцијали Војводине као и кључни развојни пројекти.

Пајтић је рекао да је задатак да се одлични политички односи измеу Србије и Кине пресликају и на економску сарадњу, и истакао да Војводина има одличну позицију када је у питању дистрибуција производа на цео европски континент.

Као један од могућих конкретних пројеката где се може остварити заједничка сарадња, Пајтић је издвојио изградњу аутопута са тунелом кроз Фрушку гору, где би кинеско искуство и капацитети за финансирање овако великих пројеката могли да донесу значне резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије