Читај ми!

Калановићева: Влада олакшала пословање

Влада Србије опредељена да подржи проинвестициони модел и у првих сто дана рада усвојила је низ важних мера за побољшање инвестиционе климе, рекла министарка Верица Калановић.

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић изјавила је да је Влада Србије опредељана да подржи проинвестициони модел и да је у првих сто дана рада усвојила низ важних мера за побољшање инвестиционе климе.

"Циљ нам је да створимо много малих мотора који ће са великима да покрену бољи живот у Србији", рекла је Калановић на Другом самиту градоначелника, председника општина и привредника.

Према њеним речима, задатак Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе јесте да буде копча између централне и локалне власти.

"Министарство има један једини циљ - бољи и бржи локални и економски развој у служби грађана, а то значи и бољи контакт централне, покрајинске и локалне власти", истакла је Калановић.

Она је подсетила да је Влада у првих 100 дана укинула 138 парафискалних намета и изјадначила цене комуналних услуга за грађане и привредне субјекте што није било популарно.

Министарка је прецизирала да је укинут 121 намет на републичком нивоу, 12 на локалном и пет и на републичком и на локалном нивоу, а све у циљу да растерети инвеститоре.

"Није природно да кроз проинвестициони модел издвајамо озбиљне суме за привлачење инвеститора, а да их након тога оптеретимо са фирмаринама од по неколико десетина милиона евра", рекла је Калоновић.

Она је истакла да сваког инвеститора морамо да задржимо бољим пословним окружењем и смањењем намета.

"Исто се односи на изједначавање цена комуналних услуга за грађане и привреднике, јер није природно да привредним субјектима наплаћујемо и 10 пута веће цене тих услуга", нагласила је министарка.

Она је навела да Србија има оргомне потенцијале, природне људске и сваке друге, али да они нису ни избиза искоришћени.

Како је закључила, направљен известан корак у привлачењу инвеститора, па се Србија од прошле године са неславног 95. места по извештају Светске банке о привлачности за инвестиције, ове године померила на 86. место.

На Другом самиту градоначелника, председника општина и привредника учествују, између осталих, председник Сталне конференције градова и општина - Савеза градова и општина Србије Саша Пауновић, директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза Божидар Лаганин и директор Канцеларије Светске банке у Србији Лу Брефор.

Највљена реформа администрације

Верица Калановић изјавила је током дискусије на Самиту да је пројекат гиљотине прописа, који привредницима треба да олакша пословање завршен, али се активности на томе настављају.

"Гиљотина прописа као пројекат је завршена, али се активности настављају кроз Савет за регулаторну реформу", рекла је Калановић.

Како је истакла, предвиђена сеча прописа је у највећој мери завршена, али су неке анализе показале да и поред тога 26 одсто привредника не осећа побољшање.

Зато се тај програм наставља кроз оснивање Савета за регулаторну реформу, додала је Калановић.

Према њеној оцени, веома је важно да доношење закона буде у вези са доношењем свих подзаконских аката.

Као негативан пример Калановић је навела Закон о изградњи који је донет пре две године, а до данас не може да се примењује како ваља јер нема одговарајућих подзаконских аката.

Министарка је оценила и да пословно окружење у Србији неће бити побољшано без веома велике реформе администрације на централном и локалном нивоу. 

Тај посао треба, према речима Калановићеве, треба обавити корак по корак и истовремено се борити за смањење и побољшање рада администрације.

Калановић је најавила и да ће Министарство за регионални развој и локалну самоуправу убрзо отворити две велике теме. То су прецизирање и проширење овлашћења општина и измене методологије утврђивања степена развијености градова и општина.

Она је подсетила да сада постоје четири групе развијености. Истичући да је досадашња методологија превазиђена, поручила је да се мора променити пракса у којој се општине гурају да остану неразвијене како би добиле помоћ од државе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије