Читај ми!

Француској оборен кредитни рејтинг

Француска је испала из ексклузивног клуба земаља са врхунским рејтингом, у којем су преостали још само Финска, Холандија, Немачка и Луксембург. Званичници у Паризу бране привреду земље, а аналитичари сматрају да ће друго овогодишње снижавање рејтинга, председнику Оланду дати више слободе у спровођењу реформи.

После одлуке Агенције "Мудис" да снизи кредитни рејтинг Француске за један степен, Европски фонд за финансијску стабилност одложио је аукцију трогодишњих обвезница. Званичници у Паризу бране привреду земље, а аналитичари сматрају да ће друго овогодишње снижавање рејтинга, председнику Оланду дати више слободе у спровођењу реформи.

Француски политичари били су ван себе због насловне стране Економиста: "Француска - темпирана бомба у срцу Европе".

Угледни британски недељник упозорио је да би та земља могла да постане највећа опасност за будућност заједничке европске валуте, јер њена економија постаје све рањивија, губи конкурентност у корист Немачке, а социјалистички председник и премијер нису довољно храбри да наметну реформе у околностима свеопштег отпора.

Бура око чланка још се није стишала, а уследио је нови удар - друго овогодишње снижавање кредитног рејтинга. Одлука је образложена неизвесним фискалним и економским изгледима друге привреде еврозоне.

"Морамо то узети у обзир, али и спровести до краја нашу политику и истрајати на том курсу. Наш је интерес да будемо конкурентни", каже председник Француске Франсоа Оланд.

Француска је тако испала из ексклузивног клуба земаља са врхунским рејтингом, у којем су преостали још само Финска, Холандија, Немачка и Луксембург.

На улицама Париза грађани са цинизмом коментаришу снижавање кредитног рејтинга.

"Ништа ново! Већ су нам једном снизили рејтинг. То неће ништа променити", кажу једни грађани. Други тврде да су бонитетне агенције моћније од држава а политичари су марионете у рукама оних које не познајемо, а који контролишу све што се дешава на финансијском плану.

Економисти се слажу да осим недостатка конкурентности, Француску муче још два проблема.

"Други проблем су готово неодрживе јавне финансије, а трећи висока стопа незапослености и слаба приватна потрошња", каже економиста Карстен Брзески.

Комбинација ових фактора, кажу стручњаци, чини Француску следећим потенцијалним болесником еврозоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије