Читај ми!

Европски савет без договора о буџету

Лидери Европске уније нису се договорили о европском буџету за наредних седам година због великих неслагања. Преговори ће се наставити највероватније у јануару 2013. године.

Ни после два дана преговора на самиту у Бриселу, европски лидери нису се договорили о европском буџету за наредних седам година. Велика су неслагања између земаља чланица о томе колики буџет треба да буде и на које области да буде утрошен.

Европски савет дао је мандат свом председнику Херману Ван Ромпеју да настави консултације, како би договор могао да буде постигнут на самиту, почетком следеће године.

Једног по једног, Херман ван Ромпеј саслушао је 27 шефова држава - сваког са својом визијом европског буџета. После заједничког састанка касно синоћ Ван Ромпеј је дао нови предлог буџета, са истим укупним износом од 973 милијарди евра, али он није прихваћен.

"Билатерални разговори и конструктивна расправа у Европском савету показали су довољан ниво сагласности који ће омогућити договор почетком следеће године", рекао је Ван Ромпеј.

Канцеларка Републике Немачке Ангела Меркел није разочарана исходом преговора.

"Већ смо рекли да неће бити драматично ако у првом кораку не постигнемо споразум. Позиције су удаљене и мораћемо да уземемо мало времена", рекла је Меркел.

Још јутрос је било јасно да неће бити лако помирити разлике у висини и начину трошења европског буџета.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон сматра да је проблем у томе што није било довољно напретка у кресању буџета.

"Није време за петљање и пребацивање новца са једне на другу ставку већ за смањивање потрошње. То је оно што се дешава код куће и то треба да се деси и овде", рекао је Камерон.

Али док Британија тражи смањење, на другој страни су земље из источне Европе које су највећи корисници европских кохезионих фондова.

Земље као Холандија, Шведска или Данска верују да је њихов допринос превелики. Ту су и Французи који не дозвољавају кресање пољопривредних фондова.

Тежак задатак је био доћи до формуле која ће бити прихватљива за свих 27 земаља - и за оне које желе амбициознији европски буџет, али и оне које сматрају да већ плаћају превише - посебно док код куће спроводе строге мере штедње.

Ни после дугих сати преговора такав споразум није постигнут. Уместо тога одлучено је да се европски лидери врате овој теми на новом самиту, највероватније у јануару следеће године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара