Читај ми!

Руски кредит за железницу

Руски министар финансија Антон Силуанов рекао да је Русија одобрила Србији кредит од 800 милиона долара за железничку инфраструктуру на пет година. Камата на кредит, који ће бити на располагању већ ове године, биће 4,1 одсто на годишњем нивоу, прецизирао Силуанов.

Русија је одобрила Србији кредит од 800 милиона долара за железничку инфраструктуру на пет година, рекао је руски министар финансија Антон Силуанов.

Како је прецизирано у Влади Србије, реч је о петогодишњој кредитној линији из које ће новац моћи да се повлачи током пет година.

Према раније потписаним документима, грејс период је четири године, а рок отплате кредита 10 година.

Силуанов је прецизирао да ће камата на тај кредит који ће бити на располагању већ ове године, бити 4,1 одсто на годишњем нивоу, јављају руске агенције Риа Новости и Интерфакс.

Кредит ће служити за "инфраструктурне пројекте, изградњу нових пруга, обнову, куповину локомотива и друго", објаснио је Силуанов.

Предвиђено је да у се у првој фази пројекта реализује изградња и електрификација другог колосека пруге Београд–Панчево, реконструкција шест деоница пруге на Коридору 10 укупне дужине 111 километара и набавка дизел моторних возова од руске компаније "Метровагонмаш".

Према ранијим информацијама Министарства саобраћаја Србије, друга фаза пројекта биће изградња 68 километара једноколосечне пруге Ваљево–Лозница, а трећа реконструкција дела пруге Београд–Бар, који пролази кроз Србију.

Укупна вредност пројекта процењена је на 920 милиона долара, а Србија ће морати да обезбеди 15 одсто средстава односно 120 милиона долара.

Предвиђено је да у пословима обнове железничке инфраструктуре у Србији руске компаније учествију са 70 одсто, а српске са 30 одсто.

Руска фирма "Зарубежстројтехнологија", која ће бити носилац послова, регистровала је представништво у Србији "ради координације свих активности на отпочињању реализације пројеката".

Преговори о руском кредиту Србији од милијарду долара почели су крајем октобра 2009. године. До сада је, у 2010. години повучен део од 200 милиона долара за подршку државном буџету.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара