Читај ми!

Сенић: Буџет води фискалној консолидацији

Планирани буџет за наредну годину је добар, реално амбициозан и представља прави корак у смислу фискалне консолидације, каже државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић.

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић рекао је да је планирани буџет за наредну годину добар, реално амбициозан и да представља прави корак у смислу фискалне консолидације.

"Један део примедби и предлога ММФ-а смо усвојили. Када смо се суочили са стањем у јавним финансијама јасно је било свима и Фискалном савету и ММФ-у да је неопходна радикална фискална консолидација", рекао је Сенић гостујући на РТС-у.

Сенић наводи да, када су започети преговори, ММФ је сматаро да је свако смањење дефицита веће од 2,5 одсто друштвеног производа за једну годину драстично и да може да изазове и негативне последице, али да се сада испоставља да дефицит за ову годину због већег ефекта фискалне консолидације неће бити већи од 6,1 одсто.

"Тако да се наша пројекција од 3,6 одсто буквално уклапа у зарез. Уверени смо да је ово један добар буџет и да је ово прави корак у смислу фискалне консолидације", истиче Сенић додајући да очекује да га Скупштина Србије усвоји.

Осврћући се на замерке да кључни елементи нису добро постављени, Сенић наводи да потпуно разуме Фискални савет зато што се дешавало да расходи буду пробијени у последњем кварталу, али да је овог пута уведена квартална контрола.

"На сугестију ММФ-а и Фискалног савета увели смо кварталну контролу. Дакле биће строга контрола трошења средстава. Сада министарства знају да морају да управљају добијеним новцем на најбољи могући начин и да неће бити никаквог повећања до краја године", каже Сенић.

Сенић истиче да се мора подићи одговорност у тешком тренутку у коме се земља налази, и зато је уведена централизација прихода.

Државни секретар у Министарству финансија каже да су разговори са ММФ-ом били добри и напорни, да је свако имао своје аргументе, али да су у великој мери ставови приближени, и додао да и посланици морају да поздраве чињеницу да расправа о буџету почиње током новембра, што се никада није десило.

"Хоћемо да 2013. година буде година чистих рачуна", закључује Сенић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара