Читај ми!

Завршни разговори владе и ММФ-а

На данашњем састанку са представницима ММФ-а требало би да буде конкретно договорен датум почетка друге фазе разговора и нових преговора о будућем аранжману са Србијом.

У Београду ће бити одржан завршни састанак прве фазе разговора са Мисијом Међународног монетарног фонда на којем би требало да се конкретно договори датум почетка друге фазе разговора и нових преговора о будућем аранжману са Србијом.

Званични разговори почели су 13. новембра, а друга фаза очекује се почетком 2013. године и тада ће се конкретније разговарати о детаљима будуће сарадње са ММФ-ом, а неки државни функционери су наговестили могућност да се на крају те фазе и закључи нови аранжман.

Током протеклих седам дана разговора доминирале су теме о плану реформи које би довеле до смањења јавног дуга, снижавања фискалног дефицита и фискалне консолидације, а међу темама је био и Нацрт буџета за 2013. годину.

Веома је важно да Србија склопи нови аранжман са ММФ-ом, јер би тај аранжман био један од показатеља стабилности Србије, да држава полако излази из тешких фискалних проблема, оценио је прошле недеље први потпредседник Владе Александар Вучић.

Нови аранжман би био показатељ и да су мере фискалне консолидације "нешто што може да омогући развој Србије", рекао је Вучић и оценио да уз помоћ ММФ можемо покушати да ситуацију побољшамо и олакшамо.

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић пренео је из разговора оцену ММФ-а да је Србија направила огроман корак у смањењу дефицита буџета за 2013. годину и сугерисали чак и мање смањење фискалног дефицита.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић оценила је да део преговора са ММФ-ом, који се тиче монетарне политике, указује на то да постоје врло извесне могућности да Србија склопи аранжман са том међународном финансијском институцијом.

Табаковићева је истакла да нема информације у којој мери између српских власти и представника ММФ-а постоји сагласност о цифрама у буџету за 2013. годину.

"Не желим да о томе износим мишљење, јер ме на то обавезује коректност представника ММФ-а, у вези са једним од најтежих елемената у прва три месеца, односно око тога да ли су измене Закона о НБС у складу са светским правилима о независности монетарне политике", рекла је гувернер НБС.

И потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић разговарао је са представницима мисије ММФ -а, и том приликом је шеф Мисије Зузана Мургасова изразила посебну заинтересованост за најављени Закон о социјалном предузетништву, који би отворио простор за нова радна места.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара