Читај ми!

Буџет у Скупштини у среду

Предлог закона о буџету наћи ће се пред посланицима у среду, 21. новембра, каже премијер Дачић. Важно је да Предлог буџета за следећу годину предвиђа да се буџетски дефицит креће између три и четири одсто, истиче Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ће се Предлог закона о буџету за 2013. годину наћи у среду, 21. новембра, пред посланицима Скупштине Србије.

Дачић је на 15. Великом форуму менаџера у Београду најавио да ће влада у уторак усвојити последње предлоге закона који су важни за усвајање буџета и изразио очекивање да ће одмах после тога бити заказана седница парламента, на којој ће почети расправа о буџету за наредну годину и пакету пратећих закона.

"Важно је да Предлог буџета за следећу годину предвиђа да се буџетски дефицит креће између три и четири одсто бруто домаћег производа - БДП", нагласио је Дачић, напомињући да је жеља владе била да драстично смањи дефицит, који ће до краја ове године достићи сест до седам одсто БДП.

Буџет за 2013. годину имаће одређене позитивне ефекте, али то није довољно, оценио је председник Владе Србије и позвао привреднике да дају своје сугестије и предлоге.

Дачић је указао да је план да се дефицит буџета смањује из године у годину и најкасније 2015. пређе у суфицит, што значи да полако изађемо из зоне дефицита.

Важно је како обезбедити финансијску подршку за развој привреде - буџетским средствима или кроз присуство нових банака на нашим просторима, указао је премијер и најавио да ће се у четвртак, 22. новембра, у Франкфурту састати са представницима руске Сбербанке, која намерава да буде више присутна у Србији.

Дачић је изразио очекивање да ће буџет за 2013. годину "и од стране ММФ-а проћи без много критика, које су биле присутне у претходном периоду".

Премијер Србије на крају је оценио да аранжман с ММФ-ом није непходан Србији за преживљавање, али је битан за кредибилитет нашег економског система, додајући да би аранжман са Фондом требало склопити у првих неколико месеци наредне године.

Не могу цене бити светске, а плате афричке 

Председник Владе Србије Ивица Дачић каже да је држава задржала власништво у појединим јавним предузећима да би сачувала национални интерес, јер грађани због ниских примања не могу да плаћају реалне цене појединих производа и услуга, као што су струја, гас или телефонске услуге.

"Не можете у Србији да имате светске цене, а плате афричке", рекао је Дачић форуму менаџера.

Дачић је подсећајући да се одређени енергенти набављају по скупљој, а продају по јефтинијој цени, упитао присутне да ли се сећају када је последњи пут поскупео гас и додао да народ нема новац да га плати.

Према његовим речима, јавна предузећа не могу да имају исти циљ као приватна, јер је циљ приватних компанија остваривање профита, а питање је како је навео, да ли јавна предузећа у овом тренутку могу да буду успешна када државу успорава повећање појединих цена.

"Лако је бити директор јавних предузећа у условима када држава неће диктирати цене, то би био сан свих менаџера", указао је Дачић.

Премијер је подсетио да су у Србији плате и пензије обезвређене због кретања курса као и да Србија има највишу инфлацију и стопу незапослености у региону.

Дачић је додао да је тешка ситуација у јавним предузећима и механизам формирања цена услуга затечен те да је таква ситуација присутна годинама уназад.

Према његовим речима, питање јавних предузећа ће се решавати законом који ће омогућити да директори буду бирани на јавним конкурсима.

Циљ Владе је да економски систем буде конципиран на штедњи државе, да финансира развој и кроз привредни раст реши своје проблеме.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара