Читај ми!

Михајловићева: Нови приступ рециклажи

Политика која се односи на рециклажну индустрију и накнаде за рециклере биће промењене, истакла је министарка енергетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић.

Министарство енергетике, развоја и животне средине ће променити политику за рециклажну индустрију и уредбу која се тиче накнада за рециклере, изјавила је министарка Зорана Михајловић.

Михајловићева је приликом обиласка фабрике за рецикажу отпадних гума "Еко рисајклинг" у Сиригу рекла да се наставља са исплатом накнада за рециклере, а колико ће оне бити убудуће, биће договорено са представницима рециклажане индустрије.

"Ми смо за то да накнаде постоје и да се исплаћују, јер је то добро за животну средину, а рециклажна индустрија може да помогне и економском развоју Србије", рекла је министарка.

Према њеним речима, интерес је државе да се ауто гуме рециклирају и да се што мање користе у енергетске сврхе, што је сада најчешћи случај.

Она је најавила да ће се појачати инспекцијска контрола у тој области, истакавши да је раније било довољно да рециклери добију само потпис једног инспектора да би добили накнаде, које нису биле мале.

Министарка је нагласила значај постојања оваквих фабрика, као што је ова за рециклажу отпадних и теретних гума у Сиригу, код Новог Сада, која је прва фабрика за рециклажу гума у Србији.

Она је истакла да је у области заштите животне средине Србија усвојила све потребне стратегије, почев од третирања отпада до изградње рециклажних центара и депонија. Међутим до данас није реализовано ни 15 одсто планова из те стратегије.

Михајловићева је поручила да ће се радити на отварању рециклажних дворишта и регионалних депонија које ће имати довољне количине отпада, као и на сређивању, такозваних, црних рупа као што су Бор, Зајечар и Панчево где је значајан допринос очувању животне средине дала модернизована рафинерија у том граду.

"Циљ је да свако постројење које се буде отварало буде не само енергетски ефикасно, већ и да испуњава највише еколошке стандарде", истакла је Михајловић.

Фабрика запошљава 100 радника

Сувласник фабрике "Еко рисајклинг" Бошко Палковљевић истакао је да та фабрика, која је у последње четири године прерасла у респектабилну рециклажну индустрију, запошљава око 100 уди, а има око 300 директних и индиректних сарадника.

Значајно је што је ресорно министарство препознало значај ове индустрије која може да запосли велики број људи, али и да помогне у чишћењу Србије", рекао је Палковљевић.

Како је навео, у тој фабрици у последње четири године прерађено је више од 80.000 тона отпадних гума.

Палковљевић је рекао да је та фабрика директно наслоњена на накнаде које добија од државе због чега се у њој прерађују само гуме прикупљене на територији Србије.

Рециклажни комплекс те фабрике који је смештен 20 километара од Новог Сада простире се на око 55.000 квадратних метара.

Обрада гума се врши млевењем и у том процесу се не користе никаква хемијска средства, нити се ослобађају штетни гасови.

"Еко рисајклинг" је у прошлој години инвестирао два милиона евра у нове производне линије ради подизања капацитета прераде гума. У 2012. години је набављена и савремена опрема за прераду гума великих димензија капацитета од 12 тона на сат.

После прераде гума добија се гранулат који се углавном извози ван Србије, највише у Македонију, а могуће га је користи у грађевинској и пољопривредној индустрији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара