Када ћемо живети боље?

Влада је обећала да ће привреда од наредне године све брже расти, да ће више људи имати посао, а да ће поскупљења бити мање. Најављене су и крупне инвестиције у инфраструктури. Колико ће обећаног бити испуњено и да ли ћемо до краја 2015. године живети боље?

Преговори са ММФ-ом завршавају су ускоро, када ће се знати да ли ће се у фебруару разговарати о склапању аранжмана с том институцијом. Економисти подсећају да од тога зависи по којој ћемо се цени задуживати, али и какве ће се реформе спроводити.

Влада је много тога обећала, да ће привреда од наредне године све брже расти, да ће више људи имати посао, а поскупљења бити мање. Најављене су и крупне инвестиције у инфраструктури. Колико ће обећаног бити испуњено и да ли ћемо до краја 2015. живети боље?

Колико догодине, моћи ћемо да купујемо у "Икеи", а да не прелазимо границу. Преко границе ће до 200.000 "фијата" из Крагујевца и челик из Смедеревске железаре, која ће имати новог власника. Емирати ће уложити стотине милиона евра у српску пољопривреду. Неразвијени југоисток имаће највећи соларни парк у Европи. До краја 2015. године, кроз Србију ће Јужним током протицати руски гас, због чега ће сваке године српска каса бити богатија за 200 милиона евра. То је само део министарских обећања.

"Заиста смо започели борбу на много фронтова и пола тога да испунимо у року о којем сте ви причали мислим да ћемо и људи и ми бити задовољни", рекао је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Економиста Милојко Арсић сумња да ће сви ти планови да се остваре. Каже да је прилично неуобичајено да се највеће соларне или ветроелектране граде су Србији.

"За привреду Србије биће добро ако 2015. године повећа БДП за 7-8 одсто, да почне да опада јавни дуг и да се смањује број незапослених", каже Арсић.

Мера испуњених обећања биће и брзина којом ће се пролазити кроз земљу. Министар Велимир Илић обећао је да ћемо се почетком 2016. од Београда до Чачка, уместо Ибарском магистралом, возити ауто-путем. Годину дана краћи рок обећава његов колега Милутин Мркоњић за завршетак Коридора 10. Али, о померању рокова већ се говори.

"Имамо пуно проблема за експропријацију. Година 2015. јесте циљ, да ли ће бити 2016. видећемо. Став владе је да нема попуштања", каже Дмитар Ђуровић из "Коридора Србије".

И као у оној причи о дечаку који је викао вук, на обећања српских министара гледа се са сумњом.

"Ако је судити по обећањима политичара у прошлости не видим да ће ни сада бити бољи исход. Да би Србија радикално боље изгледала 2015. године морају да се спроведу реформе, али ова влада осим у назнакама није дала ни један аргумент да се можемо надати много бољој будућности", рекао је аналитичар и брокер Ненад Гујаничић.

"Ја верујем да је ситуација постала толико тешка, да ова влада хтела не хтела мора у реформе. Ми смо последњих месеци видели неке мере у том правцу, у неким јавним предузећима су постављени менаџери који нису партијски, а у некима јесу што није добро", каже Драган Пејчић из "Алтис капитала".

Према његовим речима, донет је и један број добрих закона што значи да Влада схвата тешку ситуацију. Као добар пример навео је растерећење привреде разним парафискалним дажбинама и најављене законе који би требало да олакшају привреди.

И претходна влада много је обећавала, поред осталог, и 200.000 радних места, смањење јавне потрошње и мрежу ауто-путева, укључујући и Коридор 10. Остало је на обећањима, а оправдање је била економска криза. Ова влада тај изговор неће имати.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара