Читај ми!

"Комико оил" позива на преговоре

Компанија "Комико оил" позвала представнике смедеревске самоуправе састанак како би се постигла сагласност о судском поравнању пре рочишта заказаног за крај месеца у Привредном суду у Пожаревцу.

Руководство америчко-холандске компаније "Комико оил" које три године настоји да у Смедереву подигне рафинерију послало је смедеревској самоуправи писмо којим позива на радни састанак како би се постигла сагласност о судском поравнању пре рочишта заказаног за крај месеца у Привредном суду у Пожаревцу.

У случају договора, обе стране би на рочишту 20. новембра у Привредном суду изашле спремне на вансудско поравнање око уплате закупа за земљиште на коме би била подигнута рафинерија.

"Комико оил" је од првог дана због прекорачења рока за уплату 652 милиона динара за закуп 113 хектара земље на 99 година за изградњу рафинерије и од првог дана од покретања судске парнице настојао и преузимао све могуће правне и фактичке радње како би се са градом постигло мирно решење спора", рекао је агенцији Бета заменик генералног директора те компаније у Србији Радомир Радивојевић.

Пошто компанија до 26. јуна ове године није уплатила 652 милиона динара за закуп 113 хектара у индустријској зони Смедерева, јавно правобранилаштво је најпре послало опомену која је закупцу давала још осам дана, а 10. јула поднело тужбу Привредном суду Пожаревац о раскиду уговора.

Радивојевић је нагласио да је "Комико оил", писмом обавестио градску самоуправу и председника градске Скупштине, да жели поравнање и да улаже напор да се то постигне.

Како се наводи у писму, компанија ће се "у потпуности држати рокова" и "свега што је рекао" председник надзорног одбора "Комико оверсиз" Брајан Мураја на састанку са министарком енергетике Зораном Михајловић.

Уплата после гаранција

На истом састанку градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић истакла је да "треба Комику дати још једну шансу".

Радивојевић је рекао и да је пословодство спремно да уговорени износ уплати под условом да "најкасније за осам дана по уплати" добије гаранције да ће добити и "преостала" три хектара и 68 ари "који су саставни део планског акта за изградњу рафинерије".

У супротном, навео је Радивојевић, "Комико оил" је спреман да раскине уговор и да сноси "правне и друге" последице.

Према његовим речима, грађевински радови касне, све је "замрзнуто" а судски спор "може трајати у недоглед".

Радивојеић је истакао да се плаши да "некоме одговара ова агонија" када су на губитку "компанија, Смедерево, домаћа грађевинска оператива и српска привреда".

Град Смедерево је 25. априла 2012. године потписао уговор са "Комико оилом" о давању у закуп на 99 година 113 хектара земљишта за изградњу рафинерије.

То је предложила Скупштина Смедерева која је о захтеву те компаније одлучивала неколико пута за три и по године.

Према споразуму, у градски буџет Смедерева требало би да буде уплаћено и око 4,5 милиона евра за уређење инфраструктуре за рафинерију.

"Комико оил" је раније најавио да ће рафинерију за прераду нафте, инвестицију вредну 250 милиона долара, изградити за три године, отворити око 700 радних места и кроз разне донације помоћи граду Смедереву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара