Читај ми!

Планирано смањење дефицита неоствариво?

Смањење дефицита буџета Србије на 3,6 одсто бруто домаћег производа представља добар циљ, али се највероватније неће остварити, оценио Фискални савет. Како би се зауставио раст јавног дуга, поред смањења расхода неопходне и структурне реформе, наглашава Фискални савет.

Дефицит буџета Србије у 2013. години вероватно ће бити 25 милијарди динара већи од планираног, односно око 4,3 одсто бруто домаћег производа (БДП), оценио је председник Фискалног савета Србије Павле Петровић.

Председник Фискалног савета  додао је да се већ сада могу уочити расходи који ће премшити буџетски предвиђене чак за 25 милијарде динара. Постоје озбиљни ризици да дефицит буде још већи, и до пет одсто БДП-а, пре свега због нагомиланих кашњења у јавном сектору, чији ће се део вероватно покривати из буџета.

Због тога, Фискални савет сматра да је пресудно важно да се већ сада, пре усвајања буџета, додатно смање расходи, а главни простор за уштеде се види код смањења трансфера у локалу.

Фискални савет је оценио да ће 2013. година бити преломна за избегавање кризе јавног дуга и озбиљан заокрет фискалне политике.

Да би се закочио раст јавног дуга, а затим почело и његово смањење, потребан је не само буџет који предвиђа оштро резање дефицита, већ и структурне реформе, које морају започети већ у првој половини 2013.

Преме наводима Фискалног савета, јавни дуг ће на крају ове године, вероватно премашити 60 одсто БДП-а, а буџетски дефицит 6,7 одсто, што је неодрживо.

ММФ ће тражити додатне мере

Председник Фискалног савета Павле Петровић оценио је да ће постизање договора Србије са ММФ-ом о новом аранжману, највероватније захтевати од владе да предузме неке додатне мере.

Како је навео Петровић, Фискални савет те мере види на расходној страни, односно у виду додатних гаранције, да ће се расходи планирани у буџету за 2013. остварити.

Везано за структурне реформе, могуће је да ће ММФ очекивати јасне планове за 2014. годину, као и да се већ у наредној години предузему неке мере, које би довеле до пада дефицита у 2014. године, рекао је Петровић.

Према његовим речима, став Фискалног савета је да би договор са ММФ-ом био веома користан за Србију, због чега то тело сугерише влади да предузме све што је неопходно, да до тог договора дође.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара