Читај ми!

Са ММФ-ом о реформама и буџету

Главне теме првог дана разговора представника ММФ-а и српских званичника биле су смањење буџетског дефицита и јавног дуга. Планирано је да се преговори о склапању новог аранжмана одвијају у две фазе. Прва ће трајати до 20. новембра, а друга би требало да уследи почетком наредне године.

Мисија Међународног монетарног фонда, коју предводи Зузана Мургасова, и делегација Србије започели су пленарним састанком у Народној банци Србије прву фазу разговора о новом аранжману Србије са том међународном финансијском институцијом, саопштила је НБС.

У разговорима су, поред гувернера НБС Јоргованке Табаковић, која представља Србију у ММФ, учествовали и потпредседник Владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић и министар финансија и привреде Млађан Динкић, са сарадницима.

Да је важно да Србија склопи споразум са ММФ-ом, јер би то показало да је Србија стабилна земља указао је и потпредседнуик Владе Александар Вучић.

"Ми смо успели у протеклих неколико месеци да спроведемо делимичну фискалну консолидацију, рекао је Вучић новинарима у Нишу и додао да се следеће године очекује не велики, али стабилан раст економије.

Вучић је најавио да ће се у року од седам дана пред посланицима наћи предлози закона о јавним набавкама и јавним предузећима.

Очекујемо дебирократизацију процедура за добијање пословних дозвола, да скратимо процесе за улагања капитала у Србију, рекао је Вучић. 

Председник Фискалног савета Павле Петровић оценио је да ће постизање договора Србије са ММФ-ом о новом аранжману, највероватније захтевати од владе да предузме неке додатне мере. 

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић рекао је да су представници Србије и мисије ММФ-а разговарали о макроекономским пројекцијама и фискалној консолидацији.

"Најважније је да смо разговарали о фискалној консолидацији у наредне три године која је неопходна Србији и како на најефикаснији начин доћи до смањења јавног дуга", рекао је Сенић. 

Он је додао да очекује да ће, уколико буде постојао неспоразум са мисијом ММФ-а, сва спорна поитања бити решена у наредних неколико дана. Сенић је рекао да је планирано да се преговори о склапању новог аранжмана Србије и ММФ-а одвијају у две фазе.

Прва фаза биће разговори током боравка мисије ММФ-а у Београду, до 20. новембра, а друга би, по речима Сенића, требало да уследи почетком наредне године, када се очекује склапање аранжмана.

"Мислимо да смо у овом тренутку учинили доста, пре свега у припреми буџета за наредну годину, фискалне стратегије и структурних реформи.

Задовољни смо тиме што смо урадили и верујемо да ћемо кроз ове разговоре са ММФ-ом искристалисати основе наше будуће сарадње", рекао је Сенић.

Мисија ММФ боравиће у Београду до 20. новембра, а са представницима Србије размотриће, пре свега, нацрт буџета за 2013. годину, програм фискалне консолидације и средњорочни макроекономски оквир, навела је НБС.

"Мисија ће почети, али не и закључити, разговоре о могућем програму са Фондом. Уколико буде постигнут довољан напредак, разговори о програму ће бити настављени током мисије која ће уследити после ове", најавио је стални представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара