Читај ми!

Кредитори на потезу

Министри финансија еврозоне разговарају у Бриселу о грчким економским реформама, пошто је парламент у Атини после жучне дебате, усвојио нови рестриктивни буџет за 2013. годину. Грчка је урадила своје и сада су на потезу кредитори, каже директорка ММФ-а Кристин Лагард.

Пошто је парламент у Атини после жучне дебате, усвојио нови рестриктивни буџет за 2013. годину, министри финансија еврозоне разговарају у Бриселу о грчким економским реформама. Буџет је неопходан да би земља добила нову траншу кредита и избегла банкрот.

Председник Еврогрупе Жан Клод Јункер каже да су власти Грчке учиниле све што су могле и да је сада на потезу Европска унија.

Смркнутих лица Грци зуре у новинске наслове. Оптимизам их је напустио одавно. Власти се надају новом зајму од 31,5 евра, од којег зависи сервисирање обавеза које, на основу обвезница, доспевају у петак.

Извештај међународне кредиторске тројке - ММФ-а, Европске централне банке и Европске комисије, у суштини је позитиван, па се очекује договор о продужењу рока за остварење грчких буџетских циљева за две године, односно до 2016. године.

Директорка ММФ-а Кристин Лагард рекла је да је Грчка урадила своје и да су сада на потезу кредитори. "ММФ ће одиграти своју улогу. Ми смо за право, а не брзо решење", каже Лагардова.

Због буџетских кресања, на своју владу бесни су и Португалци. У црнини и с погрдним повицима дочекали су немачку канцеларку, која је у првој посети тој земљи од почетка дужничке кризе. Као знак подршке влади која је истрајала у реформама и драконским мерама штедње, упркос протестима јавности и опозиције.

"Мере се добро спроводе, надамо се успеху. Потребне су болне промене и реформе које захтевају време, али ће се на крају то исплатити", рекла је Ангела Меркел.

Многи Португалци не мисле тако. Бесни су на представнике власти које виде као марионете у канцеларкиним рукама. Смета им и то што је све више сиромашних, што су социјалне разлике све веће и што, практично, више нема средње класе у Португалу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара