Читај ми!

ММФ скенира српске финансије

Представници Владе и НБС почињу разговоре са делегацијом Међународног монетарног фонда. Теме су економска кретања и буџет за наредну годину и, како се очекује, нови аранжман.

Наредних седам дана, српске финансије проћи ће кроз скенер ММФ-а. Експерти из Вашингтона разговараће са српским званичницима о финансијској ситуацији у земљи, буџету, а могуће је да ће почети и преговоре о новом аранжману.

Из Владе подсећају да су разговори са Фондом важни не само због нових средстава које Србија може да добије, већ и због кредибилитета земље и бесплатне стручне помоћи.

Министар трговине Расим Љајић каже да је интерес Србије да склопи аранжман са ММФ-ом, не толико због нових средстава које би могли добити већ, пре свега, због потврде међународног финансијског кредибилитета земље.

"Ми морамо да смањимо дефицит и трошкове свуда где је могуће. Држава мора да штеди и да покаже озбиљност како би од других могла да тражи и очекује да буду рационални и штедљиви", рекао је Љајић.

Осим плана штедње, ту је и план за опоравак – из Министарства финансија поручују да је, захваљујући предузетим мерама, Србија на добром путу да заустави раст јавног дуга и оживи привреду.

"Министарство финансија и привреде способно је да тај процес проведе од почетка до краја. Ми смо сигурни да Србију неће задесити грчки сценарио и да смо, након мера које смо представили, на добром путу оживљавања српске привреде, односно заустављања раста јавног дуга", рекао је државни секретар Министарства финансија и привреде Александар Љубић.

Добро је што је Влада променила првобитни став у односу на ММФ, сматрају економисти. Не очекују да ће разговори бити лаки.

"Мислим да ће бити највеће потешкоћа у томе што ће Фонд тражити да скрешемо потрошњу знатно више него што то наши политичари осећају и са правом процењују да би било политички ризично и социјално неиздрживо", каже економиста Љубомир Маџар. 

Маџар сматра да ће ММФ понајавише инсистирати на дугу и дефициту, а да иза тога стоји и кресање потрошње које никоме неће бити пријатно.

Последњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011. године, а замрзнут у фебруару, јер је буџет за 2012. одступио од договореног фискалног програма.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара