Читај ми!

Градња "Јужног тока" почиње 7. децембра

Изградња гасовода "Јужни ток" почиње 7. децембра полагањем цеви у Црно морe, недалеко од места Анапе. Капацитет гасовода биће 63 милијарде кубних метара гаса годишње.

Полагањем цеви у Црне море, недалеко од места Анапе, 7. децембра званично почиње изградња гасовода "Јужни ток", јавља извештач РТС-а из Москве. Вредност целог пројекта је 16 милијарди евра.

Шеф одељења за управљање пројектима "Гаспрома" Леонид Чугунов рекао је да ће радови почети код компресорске станице "Рускаја" на сто метара од обале Црног мора.

Чугунов је у разговору са новинарима из замаља кроз које ће пролазити "Јужни ток" потврдио да ће изградња деонице гасовода кроз Србију почети у децембру, али је навео да још није прецизиран датум.

Радови у Србији ће, како је објаснио, почети постављањем камена-темељца за компресорску станицу у близини границе са Мађарском. 

Компанија "Гаспром", која је носилац пројекта, најављује да ће ускоро са Европском унијом потписати уговoр о снабдевању гасом.

Требало би да траса гасовода, од руске луке Новоросијск, води по дну Црног мора, до бугарске луке Варна, преко Балканског полуострва, Србије, Мађарске, до Аустрије и преко Грчке до Италије. 

Гасовод би у Србију из Бугарске требало да уђе код Зајечара, а да изађе код Суботице, на граници са Мађарском.

Носилац пројекта изградње деонице гасовода "Јужни ток" кроз Србију је руско-српско предузеће "Јужни ток Србија" са седиштем у Швајцарској, у којем руски "Гаспром" има 51 одсто власништва, а српско државно предузеће "Србијагас" 49 одсто. 

Министарка Зорана Михајловић рекла је прошле недеље да прву верзију нацрта закона о "Јужном току" припрема "Србијагас" који ће доставити Министарству на дораду.

"Закон би требало да буде донет у Скупштини Србије до краја године", навела је Михајловићева.

Како је речено, закон о "Јужном току" требало би да регулише и питање експропријације земљишта за изградњу гасовода и да убрза израду документације и процедуре издавања дозвола за изградњу.

Прве количине гаса требало би да буду испоручене до краја 2015. године, а да гасовод до краја 2017. године достигне пун капацитет од 63 милијарде кубних метара гаса годишње.

Скупштина акционара компаније "Јужни ток Србија" донела је 29. октобра коначну инвестициону одлуку о почетку изградње тог гасовода кроз Србију.

Према информацијама "Србијагаса", очекује се да ће годишњи приход од транзита гаса кроз Србију бити око 200 милиона евра.

Радови на изградњи "Јужног тока" у Србији требало би да почну припремним радовима у општини Врбас, на изградњи једне од две компресорске станице у Србији.

Према подацима "Србијагаса", процењена вредност изградње око 470 километара гасовода кроз Србију је око 1,7 милијарди евра, капацитет ће бити 40 милијарди кубних метара природног гаса годишње, а на радовима ће бити запослено око 2.000 људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара