Читај ми!

Горак укус воћа

Производња воћа у Србији смањена за 40 одсто због мраза и суше. Умањен род подигао је цене. Прерађивачи због тога очекују да држава испуни обећања и обавезе, пре свега када је реч о субвенцијама.

Производња воћа ове године смањена је за 40 одсто. Проблеме је произвођачима најпре задавао мраз, а потом и суша. Због тога су цене више него прошле године, што поскупљује и прерађевине од воћа.

У чачанском крају, највише су страдале кајсија, бресква и јабука. Род је умањен за 40 до 50 одсто, а штету су претрпели и они који имају системе за наводњавање.

Горан Марковић, воћар из околине Чачка, каже да има постављен систем "кап по кап" али истиче да није било довољно воде због велике суше.

За разлику од многих произвођача чији су воћњаци ове године подбацили, Дејан Јовановић, који има четири хектара под јабуком, каже да је добро прошао. Штета у његовом воћњаку је око пет одсто. У систем за наводњавање уложио је скоро 30 хиљада евра и није се покајао.

"Морамо рачунати да и следеће године постоји потенцијал родних пупољака", објашњава Јовановић и додаје да је ове године због високих температура умањен квалитет јабука.

Због умањеног рода воће је ове године поскупело, а и енергенти имају више цене. И све то поскупљује прераду воћа. Прерађивачи, међутим, кажу, да због ниске куповне моћи грађана, цену мармеладе, џема или сушеног воћа не могу да повећају за онолико за колико су порасли њихови трошкови.

Милољуб Ђокић, прерађивач воћа из околине Чачка, каже да се и ове године шљива извози по истој цени као и прошле.

"Не можемо ни перпер скупље, а овде смо морали да платимо шљиву скоро 20 одсто скупље. На гас са којим ми радимо држава је увела акцизу, а коме ћемо ми ту акцизу да пренесемо јер страни купац то не признаје", објашњава Ђокић.

Проблем многих прерађивача је што, и поред приче о потреби да се српска привреда окрене извозу, конкретна подршка државе изостаје. Због тога се често капацитети не користе колико би могли.

Према речима Драгана Милошевића, прерађивача воћа из околине Чачка, не постоји нека организација да би се то могло више радити, извозити и пласирати на нека друга тржишта.

"За нас као фирму је прескупо да се истражи тржиште и да се направи нека количина одређене робе која би се пустила тржиште преко неког купца", истиче Милошевић.

Потенцијала има, али да би свима било слађе, прерађивачи очекују да држава стане и иза њих и иза пољопривредника и испуни обећања и обавезе, пре свега када је реч о субвенцијама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара