Читај ми!

Клијенти банке не треба да брину

Челници Хипо Алпе Адриа банке у Србији клијентима поручују да промена власништва над банком ништа не мења. Они очекују да процес буде успешан и сигурно неће трајати мање од годину дана.

Аустријска Хипо Алпе Адриа Група продаје банке и лизинг компаније у земљама бивше Југославије. Кажу, не због проблема, већ се спроводи оно што је најављивано 2009. године, када је Аустрија национализовала Хипо Групу. Клијентима поручују да промена власништва над банком њима ништа не мења.

Хипо група послује у неколико европских земаља, али највише банака и лизинг компанија има у нашем региону - Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Словенији. И њих продаје.

Директор Хипо Алпе Адриа банке у Србији Владимир Чупић каже да је позив расписан само за приватизацију банака и лизинг компанија на простору бивше Југославије и то је тако на старту било орпедељено.

"Што се тиче нас у Србији, принципијелно нема нема никаквих промена, све време смо пословали успешно. Очекујемо да процес буде успешан и сигурно неће трајати мање од годину дана", каже Чупић.

Уз подсећање да је Аустрија преузела Хипо Групу пре три године због сарадње са повлашћеним клијентима, односно тајкунима, економисти не искључују могућност да су проблеми већи од очекиваних.

Ако буде заинтересованих за куповину Банке, биће то, кажу, сигнал да нам је тржиште перспективно.

Економиста Мирослав Маринковић каже да иако су банке у другим земљама Југоисточене Европе ималe проблема у пословању, нема доказа да је то случај с филијалом у Србији. 

"С друге стране, ако не буде заинтересованих, биће занимљиво како ће аустријске власти поступити и да ли ће доћи до потпуног повлачења банке с тржишта што може с обзиром на значај те банке за српски финансијски сектор, имати одређене негативне последице", рекао је Маринковић.

Не може се говорити о повлачењу банке, већ само о промени власника, кажу у Народној банци. По закону, нови власник не може да буде било ко. Мора да испуни одређене услове, од чега зависи да ли ће му централна банка дати сагласност да преузме власништво у банци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара