Читај ми!

Близу решења за Љубљанску банку

Хрватски и словеначки финансијски стручњаци сложили се око предлога компромисног решења у спору око враћања новца хрватским штедишама бивше Љубљанске банке и сада треба да га представе владама, рекла хрватска министарка Весна Пусић. Проучавамо пресуду суда у Стразбуру, поручио Јанез Јанша.

Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић изјавила је да су Хрватска и Словенија заједничким напорима дошле до компромисног предлога у спору око враћања новца хрватским штедишама бивше Љубљанске банке.

Тај проблем већ две деценије оптерећује односе две суседне државе, а недавно је Словенија запретила да неће ратификовати хрватски приступни уговор с Европском унијом ако не буде постигнуто задовољавајуће решење.

"Хрватски и словеначки финансијски стручњаци су се сложили око предлога компромисног решења и сада треба да га представе владама које морају да одлуче да ли је оно за њих прихватиљиво", рекла је Пусићева на конференцији за новинаре у Загребу.

Пусићева је додала да је реч о компромисном предлогу на чијим би темељима проблем могао брзо да буде решен.

"Тај предлог с хрватске позиције није идеалан, али мислим да је рационалан", оценила је министарка.

Званична Љубљана и Загреб различито гледају на решавање проблема повраћај новца штедишама Љубљанске банке.

Реч је о штедњи коју су штедише загребачке филијале Љубљанске банке пренеле на хрватске банке, а коју је после финансирала Хрватска.

Словенија је до сада тражила да то питање буде решавано у оквиру сукцесије бивше СФРЈ, док је Загреб очекивао да се оно решава одвојено и да ни на који начин не буде повезано са ратификацијом хрватског приступног уговора са ЕУ у словеначком парламенту.

Поводом пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру да Словенија исплати штедише Љубљанске банке словеначки премијер Јанез Јанша је изјавио да "није могуће од некога тражити оно што није добио".

Јанша је на питање новинара одговорио да пресуду проучава и "када буде позната и оцена правника биће јасно да ли ће се Словенија жалити и на који начин ће се жалити (на пресуду)".

"Сигурно је да на тој одлуци неће остати, јер од некога није могуће тражити да врати оно што није добио", рекао је премијер.

Да ће се Словенија на пресуду жалити већ је јуче најавио министар спољних послова Карел Ерјавец.Због граничних проблема Словенија је већ блокирала хрватске приступне преговоре с ЕУ.

Хрватска ће 28. чланица ЕУ постати 1. јула 2013. године, али уговор о приступању треба да потврде и свих 27 држава чланица ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара