Читај ми!

Отворен погон за прераду воћа

Компанија "Фудленд" отворила је у фабрици за прераду воћа и поврћа у селу Игрош, код Бруса, нови погон за прераду воћа и поврћа у који је уложила 3,5 милиона евра. Влада Србије ће подржати све извозне компаније како би се смањио трговински дефицит, рекао министар Расим Љајић.

У селу Игрош, код Бруса, отворен нови погон за прераду воћа и поврћа у фабрици компаније "Фудленд". Том инвестицијом, годишњи капацитет прераде воћа и поврћа у фабрици повећаће се са 2.800 тона на 6.100 тона.

Директор "Фудленда" Васо Лекић рекао је новинарима да ће та компанија остати посвећена производњи здраве хране и да ће задржати традицију припреме производа домаће радиности, и најавио да је у плану ширење капацитета годишње прераде на 10.000 тона.

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић рекао је на отварању да ће Влада Србије подржати све извозне компаније које се баве производњом како би се смањио трговински дефицит.

"Уместо да производимо готове производе, ми смо извозили сировине. Ова фабрика је прави пример како да се смањи спољнотрговински дефицит и пример како да повећамо конкуретност", истакао је Љајић.

Према његовим речима, 40 одсто укупног извоза Србије чине житарице, воће и поврће, односно, сировине и полупроизводи.

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић рекла је да успеси које постиже компанија "Фудленд" потврђују најаву привредног раста и смањење буџетског дефицита.

Калановићева је нагласила да је политика Владе Србије да се против кризе бори инвестицијама, конкурентним производима и запошљавањима.

"Фудленд" пласира производе на више од 25 тржишта у свету, а како су истакли из те компаније, већина воћа и поврћа се набавља из подкопаоничког региона и оближњих крајева Власине и Голије, како би се покренула производња сировина у неразвијеним подручјима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара