Читај ми!

Молба за кинески кредит

Влада Србије замолила је кинеску владу и Ексим банку да Србији одобре кредит од 1,8 милијарди долара, каже Млађан Динкић. Министар економије истакао да би та средства била уложена у изградњу три деонице ауто-пута и нове капацитете у ТЕ "Костолац".

Министар финансија Млађан Динкић рекао је да је Влада Србије замолила кинеску владу и њену Ексим банку да Србији одобре повољан кредит од 1,8 милијарди долара за изградњу три деонице ауто-пута: од Београда до Љига, од Појата до Пожеге и од Новог Сада ка Руми, Шапцу и Лозници и изградњу нових капацитета у Термоелектрани "Костолац".

"Наша идеја је, имајући у виду успех пројеката моста Земун–Борча и прве фазе ревитализације ТЕ 'Костолац', да идемо у нове инвестиције вредне 1,8 милијарди долара", рекао је Динкић.

Те инвестиције би, уколико Ексим банка под преференцијалним условима одобри кредит нашој земљи, биле реализоване у мандату ове владе, навео је Динкић после састанка у Влади Србије са делегацијом кинеске владе.

Министар је најавио да би почетком идуће године требало да буду потписани споразуми, који ће омогућити почетак радова на изградњи ауто-путева.

Како је министар навео, до састанка мешовитих међувладиних комисија за трговину и економску сарадњу Србије и Кине, у првом кварталу наредне године били би припремљени уговори са Ексим банком и извођачки уговори тако да би радови требало да почну на пролеће идуће године.

Радови на изградњи у Термоелектрани "Костолац" требало би да почну 2014. године.

Динкић је рекао да министри Велимир Илић и Верица Калановић већ разговарају са кинеским компанијама заинтересованим да раде на тим пројектима, а они који дају најнижу цену добиће посао.

Према његовим речима, министар Илић је већ завршио разговоре за ауто-пут Обреновац–Љиг и да се ускоро очекује потписивање предуговора са једном кинеском компанијом и изразио уверење да ће до краја месеца бити потписани предуговори и за друга два планирана ауто-пута.

Према речима Динкића, за те инвестиције постоји комплетна пројектна документација и извршена је експропријација земљишта, тако да изградња може да почне већ на пролеће.

Нови пројекти

Министар економије истакао је да је било речи и о другим пројектима у области енергетике и изразили посебан интерес да нека од водећих кинеских компанија приступи изградњи Хидроцентрале "Ђердап 3" по моделу јавно-приватних партнерстава.

Динкић је навео да је српско Министарство енергетике већ обавило разговоре са "једном од највећих кинеских компанија која је градила чувене три клисуре Јангцекјанг, једној од највећих хидроцентрала које су изграђене у свету".

Министар је додао да је заменик кинеског министра изразио интересовање и за инвестиције у прерађивачку индустрију и да је било речи о два модела, а први је оснивање економско-технолошких слободних царинских зона на неколико локација где би кинеске компаније производиле и запошљавале српске раднике.

Други модел јесте стварање заједничког инвестиционог фонда који би са 85 до 90 одсто финансирали кинески партнери, а остатак српске банке, и који би улагао у капитал компанија, тако да би кинеске и српске компаније заједнички инвестирале у различите индустријске секторе у Србији, рекао је Динкић.

Динкић је са замеником кинеског министра за трговину Џуном Шаном потписао и споразум о донацији кинеске владе Србији од милион евра који ће, према речима српског министра, бити искоришћена за помоћ онима којима је најпотребнија.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара