Читај ми!

Финансијски систем није угрожен

И поред високог учешћа проблематичних кредита у укупним кредитима, финансијски систем Србије није угрожен, каже гувернер Јоргованка Табаковић и додаје да је и после неколико снижавања кредитног рејтинга Србије на Влади да створи услове да се он поправи што пре.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да, и поред високог учешћа проблематичних кредита у укупним кредитима, финансијски систем Србије није угрожен.

Табаковићева је на скупу Финансијски систем и привреда – одговори на изазове кризе рекла да стопа проблематичних кредита од 19,9 одсто сврстава Србију у ред земаља са највећим нивоом тих кредита у региону.

Са друге стране, учешће проблематичних кредита је од почетка кризе најмање расло у Србији, додала је она.

Наглашавајући да је стабилност банкарског система Србије на задовољавајуће нивоу, Табаковићева је рекла да то потврђују и адекватност капитала већа од 16 одсто, као и потпуна покривеност проблематичнх кредита одговарајућим резервацијама.

Према њеним речима, Србија је једна од ретких земаља у региону у којој је забележено успоравање, али не и смањење кредитне активности.

Како је навела, у кратком року не може се очекивати значајније смањење нивоа проблематичних кредита, али ће и то уследити са економским опоравком у наредним годинама и доласком квалитетнијих инвестиција.

Истичући да је актуелни изазов за земље региона питање смањења изложености банака чије су матице у ЕУ, Табаковићева је додала да је због тога неопходна проактивна улога тих земаља, каква је била Бечка иницијатива. 

Она је нагласила да стране банке из ЕУ учествују у активи банкарског сектора Србије са 74 одсто, али да је гарант спречавања њиховог пребрзог повлачења са тржишта регулатива НБС усмерена на онемогућавање наглих кретања која би нарушила стабилност тржишта.

Гувернер указује да је, захваљујући режиму руковођеног флуктуирајућег курса, у Србији битно умањен удар првог таласа кризе, док су истовремено земље са фиксним курсом доживеле веће привредне ломове. 

Према речима гувернера, у Србији је режим флексибилног курса показао предности код изласка из кризе, јер прилагођавање није морало да иде кроз смањење доходака грађана, али слабљење курса може имати и негативне последице на финансијску стабилност због високог учешћа дуга у страној валути и високо евроизиране економије.

Како је навела, баш због изложености привреде, државе и грађана девизном ризику, нагле и знатне промене курса могу имати озбиљне последице по финансијску стабилност.

Иначе, гувернер Јоргованка Табаковић замолила је чланове Владе да својим изјавама о појединим банкама не уносе било какву врсту узнемирења међу грађане, поготово имајући у виду да је новембар месец штедње.  

НБС ће наставити да делује ка стабилизовању инфлације на ниском нивоу и одржавању здравог финансијског система, што је најбољи начин да се помогне привреди и креира повољан амбијент за инвестиције, најавила је Табаковићева.

Финансијски системи земаља у региону у време економске кризе суочавају се са сличним изазовима, међу којима је високо учешће проблематичних кредита и успоравање кредитне активности, оцењено је на скупу о финансијском систему. 

Учесници скупа су предложили да се, због високог учешћа банака у страном власништву, размисли о новој Бечкој иницијативи.  

Представник Европске банке за обнову и развој Тони Мајрон рекао је да се криза у земљама региона одразила кроз пад инвестиција и извоза, високу незапосленост, раст задужености, а висок ниво проблематичних кредита опстаје у систему. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се