Читај ми!

Лоша наплата кочи привреду

Привредницима у Србији посао отежава администрација, немају новца и урађено не могу да наплате. Резултати анкете који је спровео Ју-Ес Ејд, показују исте одговоре као пре годину дана - мањак капитала, високи порези на зараде, инфлација и курс, превише процедура и прописа. У међуверемену, држава укинула 138 намета.

Српске привреднике највише мучи то што немају новца, а урађено не могу да наплате. Кажу да им посао отежавају државна администрација, судови, прописи. Анкета коју је међу хиљаду предузећа спровела америчка агенција за развој Ју-Ес-Ејд, показала је да су данас мањи оптимисти него пре годину дана.

Након годину дана, хиљаду предузећа има исте одговоре. Недостаје им капитал, сметају им високи порези на зараде, инфлација и курс, превише процедура и прописа.

Више од 80 одсто предузетника каже да је морало да отпусти раднике, а ново запошљавање не очекују. Анкета је урађена у септембру, пре него што је Влада укинула 138 разних намета, подсећају из ресорног министарства. Из Владе поручују да ће радити на поправљању услова за рад, а циљ им је што мања улога државе у привреди.

Џо Лутер из пројекта Ју-Ес Ејда за боље услове пословања каже да, уз реформе које је Влада спровела и најавила, очекују да ће доћи до побољшања.

"Има напретка у раду инспекција. Иако су грађевинске дозволе и даље велики проблем и ту је дошло до напретка", каже Лутер, прецизирајући да се дозвола чека 18 месеци и дана дана, а пре годину дана чекало се 19 и по месеци.

Кључна разлика у односу на прошлу годину, јесте да се истопио оптимизам привредника. Прошлог септембра половина је очекивала да ће више зарађивати, а ове године на то рачуна свега 30 одсто испитаних.

У протеклих 12 месеци, више од 80 одсто предузећа отпуштало је раднике. Мање од петине предузетника се нада да ће запошљавати.

Државни секретар у министарству финансија и привреде Влајко Сенић каже да не можемо очекивати велики оптимизам грађана у време када су сви, па и Србија у кризи. "Али верујем да смо оним што смо урадили у првих сто дана окренутли негативни тренд догађаја и да ћемо имати боље резултате", уверен је Сенић.

Кори Удовички из Центра за високе економске студије каже да не можемо да избегнемо светске трендове. "Економија је као повезани судови. Србија је земља великог потецијала и много боља власт могла би да подигне пословање и потимизам на виши ниво", каже Удовички.

Американци нам нуде помоћ и понављају да је прави пут Србије ка Европској Унији.

"Сматрамо да су реформе непоходне, ушли ви у Европску унију или не, али пут ка Унији може да убрза тај процес. Када се решите корупције, услови за пословање биће повољнији", каже амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби.

Ту има помака - привредници кажу да су се у протеклих годину дана ређе сретали с корупцијом, изузев у јавним набавкама. Готово 80 одсто њих сматра да се ту одлуке доносе на основу личних и политичких веза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се