Читај ми!

Модернизована рафинерија у Панчеву

У Панчеву пуштена у рад модернизована рафинерија нафте, која ће омогућити да се у Србији у потпуности пређе на производњу горива евроквалитета. НИС ће у Србији уложити још милијарду и по евра, поручио руски председник Путин. Србија изабрала поузданог партнера, каже премијер Дачић. Председник Николић истиче да је почела нова фаза односа Србије и Русије.

Нафтна индустрија Србије пустила је у рад обновљену Рафинерију нафте "Панчево", у чију модернизацију је инвестирано око 550 милиона евра.

Премијер Србије Ивица Дачић је на отварању рекао да је модернизација Рафинерије један од најзначајнијих инвестиционих пројеката у Србији, као и да ће она омогућити већу енергетску сигурност земље.

Дачић је истакао да је успех НИС-а утолико већи јер је у време економске кризе успео да реализује инвестицију вредну пола милијарде евра, као што је и обећао.

То је, како је нагласио, још једна потврда да је Србија изабрала поузданог партнера.

"Важно је да се на овоме не стане и да се инвестирање настави. Наставак инвестирања у све сегменте пословања НИС-а кључан је за развој привреде у Србији и чини подстицај за развој индустије на територији Србије", указао је Дачић.

Генерални директор "Гаспромњефта" Александар Дјуков рекао је да успешан завршетак модернизације Рафинерије потврђује да је "Гаспромњефт" у потпуности и у року извршио инвестиционе обавезе из споразума са Владом Србије.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко најавио је да је НИС спреман за следећу фазу инвестиција у Србији у наредне две до три године, како би НИС добио најбољу рафинерију у југоисточној Европи.

Кравченко је рекао да ће у другу фазу модернизације Рафинерије у Панчеву бити уложено 300 до 500 милиона евра.

Путин: Следе нове инвестиције 

На свечаности је прочитано писмо председника Руске Федерације Владимира Путина који је честитао завршетак тог великог посла и најавио инвестиције НИС-а од 1,5 милијарди евра у наредне три године.

Путин је навео да је у технолошку обнову индустријских капацитета НИС-а уложено више од 500 милиона евра, а укупан обим инвестиција у развој те компаније премашио је 1,5 милијарди евра.

"То је само почетак – у најскорије време биће додатно инвестирано још 1,5 милијарди евра," нагласио је председник Путин у писму које је прочитано на свечаној церемонији у панчевачкој рафинерији.

"Срдачно поздрављам све учеснике церемоније отварања новог производног комплекса рафинерије у граду Панчеву", истакао је Путин и свима пожелео успешан наставак заједничког рада у корист народа обе земље и у циљу даљег јачања руско-српске сарадње.

Завршен је огроман програм модернизације предузећа, који је реализован уз учешће руске компаније "Гаспромњефт, која је власник контролног пакета НИС-а, напоменуо је Путин.

Он је указао да се заједничким напорима руске и српске стране, за свега неколико година, НИС претворио у савремени енергетски холдинг.

"Компанија, у којој заједно раде грађани двеју земаља, стабилно повећава добит, повећава плаћање у буџет Србије и спремна је да освоји нова тржишта Балканског региона. Складан узајамни рад при реализацији овог пројекта – то је најбољи доказ да су пословни кругови Русије и Србије способни да заједно претворе у живот најамбициозније планове," наведено је у писму председника Руске Федерације.

Отварању обновљене Рафинерије присуствовали су председник Србије Томислав Николић, министри Млађан Динкић, Зорана Михајловић, Милан Бачевић и Велимир Илић.

Модернизација Рафинерије почела је 2009. године, а према званичним подацима НИС-а, у новом постројењу убудуће ће се производити само горива евро-5 квалитета, и то у количини која ће моћи да подмири потребе домаћег и тржишта региона.

Након пуштања у рад новог погона Рафинерије, емисија угљен-диоксида биће 10 одсто нижа од законом прописане границе.

У оквиру панчевачке рафинерије, већ је завршена изградња резервоара за складиштење течног нафтног гаса, у шта је уложено више од девет милиона евра где је омогућено чување најмање 6.000 кубних метара гаса.

У оквиру модернизације панчевачке рафинерије, од 2009. године изграђено је 28 објеката фабричке инфраструктуре, најсавременије трафо-станице, командна соба, уређај за регенерацију водоника и сумпорне киселине, у шта је уложено око 90 милиона евра.

НИС је започео и реконструкцију дунавског пристаништа у Панчеву, које би требало да се заврши следеће године и омогућиће отпремање деривата Дунавом из Рафинерије, по најмодернијим еколошким и техничким стандардима.

Руски енергетски гигант "Гаспром" купио је НИС крајем децембра 2008. године и за 51 одсто акција тог предузећа платио 400 милиона евра.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се