Читај ми!

Шпанија рекордер по незапослености

Трогодишња дужничка криза у еврозони онеспокојила је многе, али највише оне у њеном епицентру - Грчку и Шпанију, која је стекла незавидну репутацију као рекордер по стопи незапослености од скоро 26 одсто.

Незапосленост у еврозони у септембру је достигла рекордан ниво од 11,6 одсто - као последица потонућа великог дела монетарне уније у рецесију. Подаци статистичке службе Евростат показују да је најтеже Шпанији и Грчкој. У обе земље стопа незапослености међу младима већа је од 50 одсто.

Трогодишња дужничка криза у еврозони онеспокојила је многе, али највише оне у њеном епицентру - Грчку и Шпанију.

Шпанија је стекла незавидну репутацију као рекордер по стопи незапослености од скоро 26 одсто.

Упркос оштрим мерама десничарске владе решене да до 2014. године уштеди 150 милијарди евра, нагађа се да ће Мадрид бити приморан да еврозону моли за пакет помоћи. Премијер Маријано Рахој за сада одбацује црне слутње.

"Ако испунимо задатке извући ћемо се из кризе, међутим, то нам не гарантује привредни раст и нова радна места. Реформе на националном нивоу неопходне су колико и оне на европском, како бисмо кризу превазишли унутар европског оквира", каже Рахој.

Упркос отпору јавности и опозиције, четврта економија еврозоне већ је добила зајам од 100 милијарди евра за спас банкарског сектора.

"Тај зајам је јединствен у историји Европске уније јер је Шпанија, са никад мање пара, изгубила државни суверенитет", каже Алфредо Перес Рубалкаба, лидер опозиционе Социјалистичке партије.

У Грчкој, где стопа незапослености такође премашује 25 одсто, представљен је нов нацрт буџета за следећу годину, уз песимистичке прогнозе: буџетски дефицит и јавни дуг земље биће већи него што се планирало.

Опозиција се противи нацрту закона о приватизацији, на коме инсистирају међународни кредитори.

"Тај закон неће проћи, јер влади даје већа овлашћења да приватизује државно власништво", каже Нотис Маријас из парије "Независна Грчка".

Грци опет протестују. Предвиђа се да ће Грци на таласу протеста дочекати и шесту годину рецесије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се