Читај ми!

Добра перспектива српске пољопривреде

Европски стручњаци сматрају да је пољопривреда Србије конкурентна, али да би требало другачије усмеравати стимулације. Од Владе Србије се очекује усвајање регулаторних оквира, што би омогућило узимање средстава од ЕУ намењених за рурални развој.

Основни изазови обухваћени реформом заједничке пољопривредне политике Европске уније за период 2013. - 2020. су: побољшање конкурентности и боље управљање ризицима, одрживост пољопривредне производње и одговор на климатске промене, као и равномеран територијални развој.

На питање колико је аграрна политика Србије близу заједничкој пољопривредној политици ЕУ, стручњаци Светске банке и Европске комисије кажу да Србија има огроман пољопривредни потенцијал, што се не односи само на производни потенцијал Војводине већ и на богатство ресурса и природне лепоте јужног региона.

"Произвођачи су прилично продуктивни, трговински сектор и прерађивачка индустрија су добро развијени а фармери су психички спремни да се такмиче на европском тржишту. Видим и посвећеност Владе да унапреди администрацију тако да на крају буде компатибилна са ЕУ", каже Холгер Креј из сектора за пољопривреду Светске банке.

Србија би, сматра Креј, требало да се фокусира на продуктивност и квалитет.

"Мислим да се у прошлости политика субвенција превише ослањала на традиционалне житарице - пшеницу, кукуруз и соју. Не кажем да их не треба подржавати, али питање је како. Србија се трудила да што више подржи своје пољопривреднике, плаћањем по хектару. Економисти знају да се таквим субвенционисањем не подстиче продуктивност", сматра Креј.

Заједничка пољопривредна политика једна је од најважнијих политика Европске уније и у њу се највише улаже. Од 141,9 милијарди евра, колики је буџет ЕУ био у 2011, чак 58,7 милијарди, односно 41 одсто укупног буџета, издвојено је за очување и управљање природним ресурсима.

"Србија као земља кандидат од следеће године може имати користи од европских фондова за подршку руралном развоју, што је веома важно за Србију, с обзиром на то да половина популације живи на селу и да пољопривреда чини 10 одсто српске економије. Ако Влада може да усвоји регулаторни оквир како би се изборила за новац из европских фондова и њиме управљала, онда ћемо ми моћи да помогнемо развоју руралног сектора у Србији и надам се да ћемо то урадити 2013. и у наредних седам година", истиче Џон Кларк из Директората за пољопривреду и рурални развој Европске комисије.

Основна карактерситика заједничке пољопривредне политике је финансирање на седмогодишњи период, са тачно утврђеним износима субвенција, могућим корисницима и наменама на годишњем нивоу.

Таква, стабилна и предвидива политика, сматрају стручњаци, неопходна је Србији како би се створио сигуран амбијент за агробизнис, али и да би се привукли страни инвеститори.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара