Читај ми!

Без такси мање пара за локалне самоуправе

Укидањем такса и фирмарина, буџети локалних самоуправа биће мањи око седам одсто, у просеку пет милијарди динара, тврди председник Сталне конференције градова и општина и додаје да тако општине неће моћи да улажу у инфраструктуру и економски развој. Министарка Верица Калановић позива општине и градове да штеде на другим ставкама, а не на таквим пројектима.

Замишљеној просечној српској општини, са 50.000 становника, милијардом у буџету - потребне су 3,3 милијарде динара да би имала здраву пијаћу воду, прерађивала отпадну, градила школе, вртиће, путеве, рачуница је Сталне конференције градова и општина.

Објашњавајући те бројке председник Сталне конференције градова и општина Саша Пауновић каже да грађани, ако се локална инфраструктура буде финансирала само из локалних буџета, могу да очекују да ће добити поменута средства за 20 година.

Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе предложиће Министарству финансија да преиспита одлуку према којој је одржавање више од 6.000 километара путева пребачено на локалне самоуправе, најавила је данас ресорна министарка Верица Калановић.

Калановићева је на скупу "Финансирање инфраструктуре на локалном нивоу, могућност и изазови" рекла да је након категоризације одржавање 6.082 километра путева у Србији пребачено градовима и општинама и да поједине општине од тада имају велико буџетско оптерећење и притисак на капацитете за одржавање путне мреже.

Таквом "папиролошком одлуком" посебно је неодрживо што је градовима и општинама у централној Србији у надлежност пало готово 5.000 километара путева, навела је министарка.

Калановић је најавила и да ће Министарство финансија предложити краткорочни план за одржавање тих путева, према којем ће за зимско одржавање и даље бити надлежни "Путеви Србије" за шта ће бити опредељено 900 милиона динара, док ће за летње одржавање, које ће бити у надлежности општина, бити намењено 3,04 милијарде динара.

Уз напомену да се ради о краткорочном моделу, Калановићева је навела да ће Министарство за регионални развој и локалну самоупаву предложити да се уведе инвеститорски надзор, како би била контролисана средства за одржавање тих путева.

Реализација регионалних пројеката

Министарка Калановић је рекла да ће идуће године почети реализација регионалних пројеката у путној инфраструктури.

Завршетак аутопута Крагујевац-Баточина, који је неопходан за развој Шумадије као аутомобилског центра Балкана, до краја 2013. биће главни приоритет, рекла је Калановић.

Као други приоритет министарка је навела почетак изградње регионалног ауто-пута на пролеће 2013. који ће повезати Коридор 10 и Коридор 11.

"План је да тај ауто-пут буде завршен за четири године, имамо предвиђена средства, у процесу преговора смо са кинеском фирмом о условима финансирања и реализације", казала је Калановић.

Прецизирала је да је у плану и изградња регионалног ауто-пута који би Нови Сад повезао са Шапцем и Лозницом до Републике Српске, почетком 2013. и везивањем Сврљига са Јабучким Равништем кроз источну Србију.

У плану је, осим тога, реконструкција регионалног пута Нови Пазар-Сјеница-Аљиновићи према Пештеру и изградња 10 километара новог пута у том региону.

Калановић је рекла да се у мандату ове владе планира завршетак Коридора 10 и једног дела Коридора 11 од Обреновца до Чачка, а можда и од Београда до Чачка.

Калановић је напоменула да је Министарство регионалног развоја искрени партнер локалним самоуправама и да жели да заједно решавају проблеме, као и да буде карика између централне и локалне власти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара