Читај ми!

Динкић: Раст БДП-а следеће године

У наредној години у Србији се очекује раст бруто домаћег производа од најмање два одсто, изјавио министар финансија и привреде Млађан Динкић. До краја ове године Динкић очекује прекид рецесионог тренда. Компанијама које у наредне три године планирају да запосле око 5.000 радника уручени уговори о додели подстицајних средстава.

Српски министар финансија и привреде Млађан Динкић очекује да ће Србија у 2013. години бележити раст бруто домаћег производа од најмање два одсто.

Динкић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да се крајем ове године очекује прекид рецесивног тренда, иако ће у 2012. години бити забележен пад БДП-а од један одсто.

Како је нагласио, пад БДП-а последица је рецесије из прве половине године.

Динкић је истакао и да је истражни центар Народне банке Србије проценио да би раст у 2013. години могао да буде и три одсто, али да је Влада конзервативнија у својој процени и остаје при расту од најмање два одсто.

Министар је навео да ће раст у 2013. години бити заснован на инвестицијама и извозу, а главни извозни адут Србије биће нови "Фијатов" аутомобил из Крагујевца за којим влада велика тражња.

"Очекујем да ће бити покренута и железара у Смедереву", рекао је Динкић.

Министар је истакао и да ће "Фијат" и Железара допринети већем извозу, смањењу дефицита платног биланса Србије и повећању индустријске производње.

На конференцији за новинаре у Влади Србије Динкић је најавио да ће Одбор за финансије и привреду Владе Србије сутра разматрати Нацрт буџета за 2013. годину.

План је да Влада до 25. октобра усвоји Нацрт буџета и упути га Скупштини, како би посланици имали довољно времена да се упознају са тим документом, рекао је Динкић у Влади Србије.

Према његовим речима, расправа о буџету требало би да почне у Скупштини половином новембра, како би био усвојен до краја тог месеца.

Динкић је раније најавио да ће буџетски дефицит у 2013. бити 3,5 одсто, двоструко мање него у 2012. години.

Уручени уговори о подстицајним средствима

Министар Динкић уручио је уговоре о додели подстицајних средстава домаћим и страним компанијама које у наредне три године планирају да запосле око 5.000 радника и инвестирају 120 милиона евра у отварање фабрика широм Србије.

Динкић је рекао да је приоритет Владе Србије борба против незапослености и привлачење инвестиција, а да су уговори додељени компанијама из Европе, САД и Кине, што показује да је Србија отворена за инвеститоре из целог света.

Динкић је прецизирао да је од 22 компаније, којима су додељени уговори, 11 домаћих, које ће углавном инвестирати у прехрамбену и лаку индустрију и 11 страних, које улажу у аутомобилску и електронску индустрију.

Како је истакао, ове године ће из буџета за те подстицајне програме бити извдвојено 6,5 милијарди динара, а 2013. године, осам милијарди, јер је то најефикаснији начин да се уложе средства.

Министар је нагласио да је, поред италијанског произвођача обуће "Геокс", са којим је недавно потписан уговор, други највећи инвеститор америчка компанија "Купер стандард" која ће у Сремској Митровици, у производњу ауто-делова уложити 20 милиона евра и запослити 500 радника.

Динкић је изразио очекивања да ће то повући долазак других америчких инвеститора из области ауто-индустрије.

Директор СИЕПА Божидар Лаганин рекао је да су за 22 компаније додеље субвенције од укупно 32 милиона евра. Субвенције су додељене компанијама из текстилне и индустрије обуће, прехрамбене, аутомобилске, дрвне индустрије, као и из области металског и машинског комплекса, ИТ сектора, рециклаже и логистике.

Лаганин је навео да је од 2006. године, кроз 16 конкурса за доделу подстицајних средстава, СИЕПА финансирала 248 пројекта, који су привукли 1,4 милијарде евра инвестиција и запослили близу 45.000 људи. Како је оценио, то је најисплативији начин улагања новца из буџета, јер се инвестиција врати за две године, а на један уложен динар врати се седам.

Представник турске компаније "Џинси", која је ће у Лесковцу инвестирати, Танер Бујукџан, рекао је да је Србија изабрана због статешке позиције и обучености радника и да ће Лесковац бити база за извоз у источну Европу и Русију.

Подстицајна средства за компаније крећу се од 4.000 до 10.000 евра по радном месту, што зависи од развијености општине и сектора у који ће се инвестирати. Међу компанијама су и "Горење", "Мегле – Србија" и "Параћинка".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се