Читај ми!

Мање јабука за извоз у Русију

Са засадима воћа на чак 500 хектара, Бела Црква спада у највеће произвођаче јабука у јужнобантаском региону и међу три су највећа извозника воћа у Србији. Годишње се извезе око 10.000 тона јабука, углавном на руско тржиште. Ове године род ће бити умањен за трећину, а цена јабука на велико није задовољавајућа.

Воћари белоцркванског краја кажу да ова година није била добра ни за једног пољопривредног произвођача, па ни за њих. Зимски мразеви род су умањили за трећину. И ако већа него прошле године, цена јабуке на велико није довољна да би се покрили трошкови и зарадило.

Воћар из Беле Цркве Миливоје Илић каже да је цена већа него прошле године, али је врло мала разлика.

"Прошле године на велико је била 30 динара, а ове није ни 40. У односу на умањен род то је мало, врло мало. Цена јабуке падавице је 20 динара, тако да би конзумна требала да буде бар 60 донара, а она није ни 40 динара", наводи Илић.

И ако је цена јабуке по хипермаркетима већ сада 120 динара по килограму, воћари кажу да то није реално и да се цена од 100 динара очекује на пијацама у децембру месецу.

Већина белоцрквана су мали произвођачи који немају своје хладњаче.па тако ни услова да јабуку чувају до зиме и чекају цену.

Продаја на велико и пласман на руско тржиште за сада су једина сигурна опција за воћаре.

Бранислав Медојевић, воћар из Беле Цркве, објашњава да је проблем у накупцима који посредују између воћара и руса који купују робу.

"Тако да ми воћари ту испаштамо. Просто не постоји никакаво удружење, где би се ми белоцрквани удружили и можда добили већу и бољу цену", истиче Медојевић.

Берба јабука ових дана приводи се крају. Уместо убобичајених 10.000 тона, ове године на руско тржите бићепласирано између 5 и 6.000 тона јабука.

Воћари нису задовољни, али ће ипак успети да зараде толико да обезбеде новац за улагања за слледећу сезону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво