Читај ми!

Динкић: ММФ спреман за разговоре

После састанка са директором ММФ-а за Европу Резом Могадамом, министар Млађан Динкић изјавио да је та институција спремна да разговара са Србијом о новом аранжману. Динкић се у Токију састао и са потпредседником Светске банке Филипом Луеруом, који му је потврдио да је та институција спремила 300 милиона долара буџетске подршке за Србију.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да је Међународни монетарни фонд (ММФ) спреман да разговара са Србијом о новом аранжману.

Како се наводи у саопштењу Министарства, Динкић је након састанка са директором ММФ-а за Европу Резом Могадамом казао да је постигнут договор да од понедељка буду у техничком контакту са њиховом мисијом задуженом за Србију.

''Представићемо комплетан нацрт буџета за 2013. годину и уверен сам да ћемо се лако усагласити око њега. Након тога можемо очекивати и званичну мисију ММФ-а у Београду како бисмо направили нов аранжман повољан за Србију", истакао је Динкић.

Динкић, који учествује на Годишњем скупу Одбора гувернера ММФ-а и Групације Светске банке у Токију, састао се и са потпредседником Светске банке Филипом Луеруом.

Луреу је потврдио да је ова институција спремила 300 милиона долара буџетске подршке за Србију.

Динкић је изразио задовољство разговорима са Луеруом, додавши да осим 300 милиона долара буџетске подршке за Србију, Светска банка жели да подржи и програм структурних реформи у привреди, као и напоре на унапређењу пословне климе и укидању бирократских процедура код издавања грађевинских дозвола.

Министар је додао да је услов да овај програм постане оперативан да Србија потпише нови аранжман са ММФ-ом.

Српска делегација учествовала је и на Инвестиционој конференцији, са 250 инвеститора из Јапана и других азијских земаља, који су показали велики интерес за нове емисије српских еврообвезница.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић каже да је српска делегација боравак у Токију искористила да увери инвеститоре да је нова влада и централна банка посвећена у стварање повољне климе за страна улагања.

"Посао централне банке јесте да стварањем стабилних услова, где се зна која ће бити цена онога што се улаже, који профит може да се очекује у стабилној земљи, да их уверимо да ће мере које примењујемо у највећој могућој мери, бити и реализоване", рекла је Табаковићева.

Божидар Лаганин, председник СИЕПА каже да су јапанске компаније показале велики интерес за улагање у област енергетике.

Јапанске компаније очекују да им произвођачи у Србији буду добри партнери, који ће испунити стандарде квалитета на једном од најзахтевнијих светских тришта.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво