Читај ми!

Отплата лизинга иде све теже

Број корисника физичких и правних лица која не могу да отплаћују рате на лизинг повећава се из месеца у месец. Лизинг куће и банке предлажу рефинансирње обавеза како не би дошло до одузимања опреме.

Лизинг куће све теже прате стање неликвидности у српској економији. Док се број лизинг уговора смањује број корисника физичких и правних лица која не могу да отплаћују рате повећава се из месеца у месец.

Посебно забрињава ситуација код предузетника па лизинг куће као и банке предлажу рефинансирње обавеза како не би дошло до одузимања опреме.

"Пан млек" је једна од 6.000 фирми у Србији која се уместо кредита одлучила на узимање опреме на лизинг. Међутим, после три године уредних отплата постала је и део оних фирми које не могу редовно да испуњавају обевезе.

"Наравно, у тој сарадњи имамо проблема, али у тим проблемима имамо максимално разумевање. Код нас долази до кашњења наплате, до кашњења при плаћању рата, међутим све то пролази уз договор и добру сарадњу", каже Чедомир Живојиновић из "Пан млека"

Лизинг куће пажљиво прате пословање предузетника да не би дошли у ситуацију коју имају са купцима возила, јер кажу када се број продатих возила смањује губе сви, од буџета до броја запослених у том сектору.

"Тржишна вредност возила много брже опада него што је финансијски дуг. Лизинг компаније потражују од власника онолико колико је он дужан. Он и да хоће да прода свој аутомобил, изгубио би оно што је платио прве две три године. Не може да надокнади продајом и тако намири дуг лизинг компанији", рекао је Милош Петровић из Удружења увозника аутомобила.

Пре пет година преко лизинга је пласирано око милијарду евра. Сада упола мање новца. Отуда је Народна банка одлучила да смањи обвезну резерву на капитал чиме би ослободила додатни новац за оживљавање тог начина финансирања.

"Тај новац је као што знате замрзнут код Народне банке Сада и практично се створио услов на иницијативу нашег удружења да се донесе одлука, која ће утицати на повећање ликвидности и која ће утицати на повећање понуде јефтинијих средстава за финансирање", навео је Небојша Јанићијевић из компаније "Интеза лизинг".

Како код банкарског система тако и код лизинга, кредити и лизинг уговори се пажљивије склапају. Уместо да само убирају камате, профит банке и лизинг фирме сада више брину о плановима и кредитној способности кијената, посебно што су могућности за репрограм дуга због продуженог дејства кризе и незапослености све мање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво