Спремни за преговоре са ММФ-ом

Влада Србије спремна је да дочека мисију ММФ-а кад год то њима одговара, јер је завршен Предлог буџета за 2013. годину, рекао Млађан Динкић у Токију. Министар финансија и гувернер НБС представили заменици директора ММФ-а Немат Шафик програм фискалне консолидације као и програм средњорочних структурних реформи.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић и гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић учествују на годишњем скупу Одбора гувернера ММФ-а и Групације Светске банке у Токију.

Динкић је колегама из Јапана пренео да је Влада Србије спремна да дочека мисију ММФ-а кад год то њима одговара, јер је завршен Предлог буџета за 2013. годину. 

Динкић и Табаковићева разговарали су са заменицом директора ММФ-а Немат Шафик, којој је представљен програм нове Владе Србије за фискалну консолидацију, као и програм средњорочних структурних реформи, саопштило је Министарство финансија и привреде. 

"Заменици директора ММФ-а смо представили наш Програм фискалне консолидације који следеће године треба да обори буџетски дефицит на свега 3,5 одсто бруто домаћег производа, дакле да га преполови", изјавио је Динкић.

"Такође, обавестили смо је да је наша влада у завршној фази израде трогодишњег плана фискалне консолидације и структурних реформи, да смо нацрт урадили и објавили га на сајту ради добијања коментара и сугестија, као и да желимо да га усвојимо заједно са Законом о буџету за 2013. годину, за који планирамо да се нађе на седници владе у последњој декади овог месеца, изјавио је Динкић.

"ММФ нам је честитао на успешној емисији еврообвезница јер то је доказ поверења тржишта у економску политику нове владе. То је доста добро одјекнуло и у ММФ-у и код инвестиционих банака из целог света, с обзиром на то да је тражња за српским еврообвезницама била чак 4,4 милијарде долара и да смо постигли знатно нижу цену него што је то била пре годину дана, навео је он.

Српска делегација је у Токију учествовала и на Инвестиционој конференцији где је било 250 инвеститора из Јапана и читаве Азије, који су показали велики интерес за нове емисије српских еврообвезница, истиче се у саопштењу.

"Велики број инвестиционих банака се интересовао када ћемо поново да емитујемо наше обвезнице, и ми верујемо да ћемо, с обзиром на тражњу која влада за њима, следећи пут моћи да их пласирамо под још нижој цени и још повољнијим условима за Србију, казао је Динкић.

Разговори о инвестицијама 

Динкић је у Јапану обавио и билатералне разговоре са директорима великих јапанских компанија, као што су "Митцубиши", "Мицуи", дуванске компаније ЈТИ, "Итоћу" и другима које су заинтересоване за улагања у Србији у енергетици и различитим областима привреде.

"Могу да кажем да смо од једне од највећих јапанских компанија из области електронике добили уверавања да је у завршној фази одлучивања о значајној инвестицији у Србији, због чега верујем да ћемо већ наредне године бити у прилици да становницима два српска града у којима се планира производња саопштимо добре вести, најавио је Динкић.

Динкић је у Токију разговарао и са директором Генералног директората Европске комисије за финансије и економију Петером Бексом.

"Од господина Бекса смо затражили подршку Европске уније Програму Владе Србије за фискалну консолидацију. Он ми је пренео да следеће године можемо рачунати на макрофинансијску помоћ, односно финансијска средства Европске уније, уколико будемо закључили нови аранжман са ММФ-ом, изјавио је Динкић после састанака.

Министар финансија се састао и са потпредседником Владе Казахстана Јерболом Орумбајевим с којим је договорено формирање заједничког међувладиног комитета за привредну сарадњу, како би се значајније унапредиле економске везе са овом земљом која је у великом привредном успону, а са којом Србија већ има закључен уговор о слободној трговини.

Делегација Србије ће се сутра састати и са директором ММФ-а за Европу Резом Могадам, са потпредседником Светске банке Филипом Луеруом и потпредседником Међународне финансијске корпорације Димитрисом Цицирагосом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво