Читај ми!

Могућа забрана извоза основних намирница

Уколико не дође до стабилизације цена и снабдевања тржишта, држава ће забранити извоз основних животних намирница, каже ресорни министар Горан Кнежевић.

Министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић изјавио је да ће држава забранити извоз основних животних намирница, уколико не дође до стабилизације цена и снабдевања тржишта.

Кнежевић је на отварању пољопривредног форума "Храна за Европу" У Суботици подсетио да је Влада Србије због овогодишње суше већ донела уредбу о забрани извоза сећерне репе, сунцокрета и соје.

"Суша је ове године на тржишту проузроковала поремећај сировина за производњу основних прехрамбених производа, због чега је држава привремено ограничила извоз шећерне репе, соје и сунцокрета и тако обезбедила довољне количине сировина за рад домаће прехрамбене индустрије", рекао је Кнежевић.

Подсетио је да је за ублажавање последица суше, која је нанела велике губитке пољопривредној производњи који су и до 50 одсто уодносу на лане, Влада Србије ванредно помогла домаћу пољопривреду са 150 милиона евра.

Министар пољопривреде је поновио да је циљ нове владе да аграрни буџет у наредној години буде већи, а најавио је и да ће наредне седмице усвојити Предлог закона о подстицајима у пољопривреди.

Кнежевић је истакао је да ће Србија до краја године добити и нови Закон о јавним набавкама.

"Влада Србије је усвојила и сет мера за фискалну консолидацију којим је спречен слом финансијског система и такозвани грчки синдром који нам је озбиљно претио", напоменуо је Кнежевић.

Према његовим речима, влада ће послати јасну поруку да неће радити у интересу и по вољи ни једне интересне групе, нити произвођача, као ни прерађивача, ни трговаца, већ у интересу грађана Србије. Скупу присуствује око 130 учесника из земље и иностранства.

Специјални гости су стручњак Светске банке за пољопривреду Холгер Креј и директор за међународне односе и проширење у оквиру Генералног директората за пољопривреду и рурални развој Европске комисије Џон Кларк.

Други пољопривредни форум "Храна за Европу" у организацији београдског Економског института трајаће до 13. октобра.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се