Читај ми!

Година у знаку минуса

Раст броја незапослених, мањак у буџету, монополи и рад инспекција, неки су од проблема на које указује економски деo Извештаја Европске комисије. Бриселова порука Београду је јасна - дошли сте до пола пута када је реч о економским реформама потребним за прикључење ЕУ.

Осим Закона о Народној банци, у економском делу Извештаја Европске комисије наводи се да у српској економији, у протеклој години, није било много помака.

Раст броја незапослених, мањак у буџету, монополи и рад инспекција, неки су од проблема на које указује Брисел. Српски привредници потврђују тачност те дијагнозе и подсећају да Влада нема времена за одуговлачење са реформама.

Бриселова порука Београду је јасна – дошли сте до пола пута када је реч о економским реформама потребним за прикључење Европској унији. Година за нама је у знаку минуса.

"Ситуација у српској економији погоршала се у протеклих годину дана. Нижи економски раст, више људи без посла, све су то последице глобалне економске кризе, али и тога што се у Србији није много радило на решавању економских проблема, најпре због избора, а потом због формирања Владе", објашњава Фрејк Јанмат из Европске комисије.

За српске привреднике Извештај није изненађење, јер даје тачну дијагнозу проблема и, самим тим, опомену Влади да убрза реформе.

"Нема добрих вести када је реч о страним инвестицијама. У првој половини године уложено је око 44 милиона евра, што је трећина у односу на исти период 2011. године, а то је још један аларм Влади", подсећа Михајло Весовић из Привредне коморе Србије.

"Веома је важно да Влада спроведе рефроме, а када то страни инвеститори виде, биће боља клима за улагања", истиче Милош Ђурковић из Америчке привредне коморе.

Стручњаци кажу да је очигледно да у извештају из Брисела доминарају политичке, а не економске теме, али да то не значи да су оне мање важне или лакше решиве.

Декан Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња тврди да има још много да се ради, не због Брисела него због нас самих.

Да ли се ради на економским реформама не треба да нам каже Брисел за годину дана у свом новом извештају већ ће прве оцене стићи од самих српских привредника и грађана уколико виде промене набоље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се