ММФ за бржу акцију против кризе

Светска економија се опоравља, али спорије него што смо очекивали, рекла директорка ММФ-а Кристин Лагард у Токију. Неопходно је створити Европску банкарску унију, како би се изашло из кризе, каже Лагардова. Aмеричкa економијa расте темпом бољим од очекивног, истакао министар финансија Тимоти Гајтнер.

Директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард затражила је хитну акцију како би се решила дужничка криза у Европи, али и све ближа фискална криза у Сједињеним Америчким Државама.

Лагардова је у Токију, на годишњем састанку ММФ-а и Светске банке, упозорила да је посрћућа светска економија сада у горем стању него што су и песимистичке прогнозе указивале.

Она је поздравила недавне одлуке Централне европске банке и влада yемаља Европске уније, али је рекла да "мора више да се уради, и брже".

Неопходно је створити Европску банкарску унију, како би се изашло из кризе, рекла је Лагардова. 

"Не очекујемо неки стварно брз опоравак. Он се наставља, али спорије него што смо очекивали претходних месеци", рекла је Кристин Лагард и указала да се успоравање одражава и на економије у успону, нарочито на оне у Азији.

ММФ је смањио прогнозу глобалног привредног раста у 2012. години са 3,5 на 3,3 одсто и упозорио да се чак и то може показати исувише oптимистичком прогнозом, ако Европа и САД не успеју да изађу на крај са својим кризама, дужничком, односно буџетском.

Реформе финансија и друге мере предузете као одговор на светску кризу доносе резултате и помажу америчкој економији да расте темпом бољим од очекивног, изјавио је министар финансија САД Тимоти Гајтнер.

У обраћању на финансијској конференцији у Токију, Гајтнер је рекао да ће администрација председника Барака Обаме настојати да до краја године премости застој с Конгресом како би се спречила такозвану "фискална литица" која би настала због повишења пореза и великих смањења трошкова ако се две стране не би споразумеле око буџета.

Гајтнер је рекао да су се САД релативно успешно избориле с проблемима које је створила финансијска криза из 2008, а да у исто време није уништила кредитни сектор. Привредни раст је ипак успорен због кризе у Европи и јаких суша у САД.

Министри финансија и гувернери централних банака из Групе седам најбогатијих земаља на неформалном састанку ће највероватније разговарати о корацима које ваља предузети против дужничке кризе у Европи, споријег привредног раста у Азији и eвентуалне нове блокаде усвајања буџета у САД. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се