Повећaна референтна каматна стопа

Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу са 10,5 на 10,75 одсто. НБС саопштава да ће рестриктивност монетарне политике зависити од успешности обуздавања инфлаторних очекивања. Инфалација ће свој максимум достићи у првој половини 2013. године.

Извршни одбор Народне банке Србије, на данашњој седници, донео је одлуку да повећа референтну каматну стопу са 10,5 на 10,75 одсто.

У саопштењу НБС се наводи да ће степен рестриктивности монетарне политике у наредном периоду зависити од успешности обуздавања инфлаторних очекивања, утицаја екстерних фактора и ефеката фискалне консолидације.

Међугодишња инфлација се у августу кретала изнад горње границе дозвољеног одступања од циља и износила је 7,9 одсто. По оцени Извршног одбора, кључни фактори раста инфлације су високи трошковни притисци у производњи хране, као последица лоше године, очекиван раст регулисаних цена и једнократни ефекти повећања ПДВ и акциза.

Имајући у виду да је раст цена хране и регулисаних цена већи од очекиваног, као и да су повећана инфлациона очекивања, Извршни одбор НБС је одлучио да повећа референтну каматну стопу, како би спречио да се ефекти раста ових цена прелију на остале цене.

Извршни одбор оценио је да је утицај поменутих фактора на инфлацију једнократан и привремен и да ће у наредном периоду ниска тражња деловати изразито дезинфлаторно.

Према пројекцији Народне банке Србије, инфлација ће свој максимум достићи у првој половини 2013. године, након чега ће уследити њен повратак у циљаних четири одсто, са могућим одступањима од 1,5 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара