Читај ми!

Ђоговић: Притисак на трговце и произвођаче

Синдикати и покрети потрошача треба да удружено наступе према произвођачима и трговцима, а не према влади, сматра економиста Саша Ђоговић. Због неоправданог повећања цена Влада би морала и да на одређено време либерализује увоз основних животних намирница, сматра Ђоговић.

Сарадник Института за тржишна истраживања Саша Ђоговић изјавио је да би синдикати и покрети потрошача због неоправданог повећања цена требало да удружено наступе према произвођачима и трговцима, а не према влади, док би влада морала да на одређено време либерализује увоз основних животних намирница.

Ђоговић је истакао, на конференцији за новинаре ИЗИТ-а, да је излишан захтев синдиката да држава врати цене на пређашњи ниво јер, према његовим речима, више не живимо у времену социјализма када је држава административним мерама могла да регулише цене.

Како је оценио, синдикати и покрети потрошача требало би да, посредством медија, "етикетирају" трговаце и произвођаче за које сматрају да су неоправдано подигли цене и против њих спроведу негативну кампању, а истовремено позову грађане на бојкот током одређеног периода.

С друге стране, оно што влада може да уради на кратак рок јесте да либерализује увоз одређених намирница и тиме на тржишту створи претпоставке здравих, конкурентских, односа који би цене довели на тржишни ниво, рекао је Ђоговић.

На средњи и дужи рок Комисија за заштиту конкуренције требало би да санкционише картелско и монополско удруживање, додао је он.

Тим "системом маказа" - владиним мерама и притиском уз помоћ синдиката и покрета потрошача - требало би да се делује на произвођаче и трговце, а не на владу, да формирају тржишно оправдане ценовнике, истакао је Ђоговић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво