Читај ми!

Добра сарадња Србије и Аустрије

Сарадња Србије и Аустрије на изузетно високом нивоу, али је треба унапређивати, речено на састанку министарке Верице Калановић и аустријског држaвног секретара Реинхолда Лопатке.

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић и аустријски државни секретар за европске и међународне послове Реинхолд Лопатка сагласили су се да је сарадња две земље на изузетно високом нивоу, али и да је треба даље унапређивати.

Тема састанка била је размена искуства територијалног уређења и функционисања власти на регионалном и локалном ниовоу, наводи се у саопштењу Министарства регионалног развоја.

Лопатка, коме је ово прва званична посета Србији од када је у септембру ступио на место државног секретара, пренео је искуства у функционисању регионалних нивоа власти у Аустрији.

Он је напоменуо да је процес регионализације дуг, али да на том путу треба бити стрпљив и упоран, а министарка Калановић га је упознала са организацијом власти у Србији.

Калановић је навела да је Србија тренутно асиметрично регионализована, да је земља великих регионалних разлика, као и да је посао Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе управо смањење тих разлика.

Како је додала, Аустрија је један од највећих инвеститора у Србији, чија укупна новчана улагања у последњих 12 година прелазе три милијарде евра, а у Србији је присутно више од 300 аустријских компанија у различитим секторима.

На састанку коме је присуствовала и заменик националног координатора за Дунавску стратегију испред Републике Србије Драгијана Петровић, било је речи о даљем промовисању и реализацији приоритета Дунавске стратегије у нашој земљи.

Како се закључује у саопштењу, у Дунавској стратегији Аустрија је веома активно укључена као кључни координатор и то у три приоритетне области - унутрашњих и пловних путева, јачање људских и подизање институционалних капацитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво