Динкић: Србија неће банкротирати

Србија неће банкротирати, што би се догодило да Влада није предузела економске мере, рекао министар финансија Млађан Динкић гостујући у емисији Упитник на РТС-у. Министар трговине Расим Љајић каже да неће бити брзог опоравка.

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је да Србија неће банкротирати, што би се догодило да Влада није предузела економске мере.

"У 2013. години могли смо да дођемо у сличне проблеме као Грчка, која има јавни дуг од 170 одсто бруто домаћег производа (БДП), а Србија ће до краја године имати дуг од око 60 одсто БДП-а", рекао је Динкић гостујући у емисији "Упитник" на Радио-телевизији Србије.

Динкић је рекао да је план Владе Србије да преполови буџетски дефицит и да га обори на само један одсто БДП-а до 2015. године.

Гостујући у "Упитнику" министар трговине Расим Љајић рекао је да неће бити брзог опоравка.

"Држава мора да стеже каиш и мора да се улаже у производњу и извоз, то је кључно", рекао је Љајић.

Љајић је истакао да је погрешно давати катаклизмичне изјаве попут оних да је Србија "на рубу банкрота, катастрофе и потпуне пропасти", али и да је погрешно потцењивати велике размере кризе.

Министар Љајић је најавио да ће Влада Србије донети у четвртак одлуку о интервентном увозу 20.000 тона јестивог уља у циљу стабилизације тржишта те животне намирнице.

Љајић је рекао да Министарство финансија и привреде, пољопривреде и трговине припремају заједничку одлуку о привременом укидању царина на увоз уља, као и шећера и млека у праху.

Министар је истакао да ће држава интервенисати током целог октобра на тржишту уља уколико то буде потребно и додао да има довољно уља и шећера у Робним резервама, те да држава може да интервенише и подсетио да је министарство интервенисало са додатних 3.000 тона уља.

Динкић о цени градског превоза

Млађан Динкић је рекао да је градоначелник Београда Драган Ђилас "искористио прилику и под плаштом ПДВ-а" подигао цену градског превоза за 20 одсто, јер Град Београд више не жели да субвенционише Београђане.

"То је одлука Ђиласа, он је искористио прилику и одлучио да сада подигне цену градског превоза јер је проценио да из градског буџета превише даје грађанима у односу на прилив и то је питање за њега", рекао је Динкић.

Динкић је истакао да Влада Србије не може да учини ништа поводом поскупљења градског превоза и грејања у градовима Србије, јер су за то у потпуности одговорне локалне самоуправе.

"Повећање цене превоза од 20 одсто је искључиво резултат одлуке Ђиласа, који жели да искористи овај тренутак и да под плаштом ПДВ-а угура и смањење губитка Градског саобраћајног предузећа (ГСП) Београд, чији годишњи губитак износи 100 милиона евра", рекао је Динкић.

"Порез на додату вредност није повећан за грејање и градски превоз ни у Београду нити у другим градовима. Намерно нисмо хтели да подижемо ПДВ на храну и основне услуге", рекао је Динкић.

Поводом поскупљења грејања, Динкић је рекао да постоје огромни диспаритети између цене по којој топлане набављају мазут и цене које наплаћују за грејање и топлане подижу цене грејања због тога, а не због ПДВ-а.

"Ми смо донели мере које није требало да имају ефекат на цене. Многи су угурали сада цене да би искористили повећање ПДВ-а, који смо подигли пажљиво да би ефекат био повећање цена од 1,6 одсто, а не од 20 одсто", рекао је Динкић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво