Читај ми!

Брже до грађевинске дозволе

Неопходно је да се изменама постојећих закона поједноставе процедуре и скрати време за издавање грађевинских дозвола како би се покренула привредна активност, истакао министар финансија и привреде Млађан Динкић на округлом столу у Економском институту.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да је један од приоритета државе да се изменама постојећих закона поједноставе процедуре и скрати време за издавање грађевинских дозвола како би се покренула привредна активност у Србији.

Динкић је на округлом столу о рационализацији парафискалних накнада ради подстицања грађевинарства у Економском институту рекао да је сада просечно време за издавање дозвола око 280 дана што нас сврстава на дно светске лествице, указавши да је то неопходно променити.

Министар је напоменуо да је издавања грађевинских дозвола најгоре уређена у нашем економском систему, због чега смо у извештају Светске банке "Дуинг бизнис" на 175. месту од укупно 183 земље.

Како је Динкић објаснио, поједностављивање процедура и скраћивање времена за добијање дозвола, то је једноставније него пореска реформа система накнада за уређење и коришћење грађевинског земљишта.

Пореску реформу на накнаду за уређење и коришћење грађевинског земљишта, као и пореску реформу на имовину и паушално опорезивање могуће је, према његовим речима, комплетно спровести тек наредне године.

Динкић је казао да је потребно да сви заинтересовани за ту област заједно раде на тој реформи.

Он је рекао да подржава идеју да се накнада за коришћење и уређење градског грађевинског земљишта конвертује у другачије опорезивање имовине правних лица.

"Сматрам да треба укинути накнаду за коришћење грађевинског земљишта, али зато увести адекватно опорезивање имовине правих лица", нагласио је Динкић.

Он је додао да се тренутно порез на имовину правних лица плаћа на нереалну основицу, што је у многим случајевима испод тржишне вредности предузећа.

Динкић је истакао да један од локалних прихода који би могао да буде промењен, када буде укинута накнада за коришћење земљишта, је и реформа паушалног опорезивања, јер основица није добра и претерано је ниска за неке делатности, на пример адвокатске.

Министар је указао и да локалне самоуправе прописују високе накнаде за уређење грађевинског земљишта, које не одговарају стварним трошковима, што поскупљује градњу, па су цене веће него што би требало да буду.

Држава неће градити комерцијалне станове

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је да држава више неће градити станове за продају.

Као министар финансија не мислим да дајем новац за изградњу станова, већ ћемо давати субвенције за тражњу, односно за куповину станова, рекао је он на округлом столу о рационализацији парафискалних накнада ради подстицања градјевинарства.

Динкић је напоменуо да ће држава градити само социјалне станове, али не и комерцијалне станове, јер то треба да раде приватни инвеститори.

Током мандата претходне владе, држава је у Београду финасирала изградњу два стамбена насеља - на месту бивше касаране "Степа Стпановић" на Вождовцу са 4.600 станова и у новобеоградској улици Ивана Рибара са 707 станова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара