Читај ми!

Поскупљења смањила продају

Због већих акциза и ПДВ-а, од октобра дизел скупљи до девет, а бензин три динара. И по садашњим ценама мање се вози, а на пумпама гориво се сипа највише за 1.000 динара. То потврђује и пад промета који је у првом полугођу мањи 10 одсто него прошле године.

Од 1. октобра акциза на дизел горива већа је пет динара, а за гас за аутомобиле 11 динара. Већи је и ПДВ, па нафташи већ праве калкулације малопродајних цена и поскупљења су, кажу, неминовна. Превозници могу да рачунају на повраћај акциза. 

И по садашњим ценама мање се вози, а на пумпама гориво се сипа највише за 1.000 динара. То потврђује и пад промета који је у првом полугођу мањи 10 одсто него прошле године. 

Због већих акциза и ПДВ-а литар дизел горива биће скупљи на пумпама од 7 до 9 динара, ауто- гаса од 8 до 10 динара, док се цена бензина увећава само за износ ПДВ-а, а то је око три динара. Међутим, очекује се да нафташи малопродајне цене не подигну баш одмах првих дана октобра, јер од прошле седмице, цена сирове нафте пада, а динар јача. 

"Ако се тај тренд настави могуће је да из тих разлога повећање не буде за пун износ акцизе и ПДВ-а. Али то је, ипак, 'ако', јер не треба заборавити да је формирање цена слободно", каже Александар Милеуснић из "Петробарт-Авиа".

Стручњаци различито гледају на повећање акциза на деривате. Једни кажу да је требало сачекати са акцизама јер би од већег промета био и већи прилив у касу. Други су, опет, мишљења да што пре акцизну политику треба ускладити са прописима Европске уније у тој области.

Биљана Бујић из КПМГ-а каже да у Европској унији постоје минимални износи акциза и циљ је да се негде до јануара 2015. изједначи акциза на моторни безин и дизел горива.

"У Србији је сада повећана акциза на дизел, и то је један од корака уједначавања акциза када говоримо о истој употреби", каже Бујићева.

За пун резервоар треба око седам до осам хиљада, у зависности од деривата. Такве куповине су реткост, јер су стална поскупљења смањила продају горива.

"Промет свих деривата углавном је смањен за 10 процената. Мање су привредне активности и мање се вози. И једно и друго је допринело смањењу потрошње", каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Возачи више немају новца да направе ни мање залихе када је цена, као сада, нешто нижа. Пре неколико година, када се најаве поскупљења, на пумпама су били редови на пумпама. Сада тога нема.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара