Читај ми!

ММФ упозорава на застој реформи

Међународни монетарни фонд упозорио је да је светски финансијски систем и даље "превише комплексан", као последица успорених реформи у послерецесионом економском посустајању. Подаци говоре да су финансијски ситеми и даље претерано комплексни, саопштава ММФ.

Светски финансијски систем и даље је "превише комплексан", као последица успорених реформи у пострецесионом економском посустајању, упозорио је Међународни монетарни фонд (ММФ).

ММФ је у извештају "Светска финансијска стабилност" указао да су финансијски системи мало измењени пет година по отпочињању хипотекарне кризе у Сједињеним Америчким Државама која је светску економију гурнула у рецесију.

"Подаци говоре да су финансијски системи и даље претерано комплексни и да је проблем 'превише важних актива да би могле пропасти' и даље нерешен", наведено је у извештају.

ММФ је пажњу углавном посветио међународним реформама у банкарском сектору које су у току, познатих као "Базел III", а које захтевају повећање капитала банака ради њиховог успешнијег одупирања стресовима и апсорбовања губитака, пренела је француска новинска агенција АФП.

У оквиру те реформе која ступа на снагу у јануару 2013. године, велике банке ће, извукавши предност из своје величине, бити у стању да боље апсорбују трошкове тих нових прописа, указао је ММФ.

"Као резултат, оне ће моћи да постану још истакнутије на појединим тржиштима и да та тржишта учине још концентрисанијим", наведено је y извештају главне светске финансијске институције.

ММФ је оценио да је садашња клима ниских каматних стопа "од кључног значаја", с обзиром на то да креатори политике настоје да пруже подстрек економском расту, али је упозорио да би то "такође, могло да створи нове нестабилности у будућности".

Шеф ММФ-а за анализе глобалне стабилности Лаура Кодрес указала је да клима ниских каматних стопа значи да они који штеде остварују мању добит и да поједине институције могу бити приморане да предузму ризичније активности како би надокнадиле ниске каматне стопе.

ММФ је позвао на разговоре на глобалном нивоу о појединим пословним активностима банака, пошто су ризична инвестирања банака уз коришћење сопствених фондова допринела финансијској кризи која је захватила тржишта после банкрота америчке инвестиционе банке "Лиман брадерс" у септембру 2008. године.

Циљ нових прописа јесте да "финансијске институције постану мање комплексне и прегледније и да се смањи њихова наклоност ка превише ризичном пословању", наведено је у извештају.

ММФ је, такође, предложио боље надгледање и регулисање небанкарског или тзв. "сивог" финансијског сектора како би се ограничило ширење кризе између банака и небанкарских институција.

"Неопходно је донети чврст консензус о томе каква је регулаторска акција потребна, ако је упоште потребна", указано је у извештају ММФ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара